Bulhari vyšli do ulíc: Tisíce ľudí protestujú proti novému šéfovi tajnej služby

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 06:18 • 2 min
Bulhari vyšli do ulíc: Tisíce ľudí protestujú proti novému šéfovi tajnej služby

SOFIA - Tisíce ľudí včera protestovali v Bulharsku proti zvolaniu poslanca a mediálneho magnáta Deliana Peevského do funkcie šéfa Štátnej agentúry pre národnú bezpečnosť (DANS).

slovakia

left justify in out

V Sofii sa na hlavnom námestí zhromaždilo približne 10.000 ľudí. Skandovali slogany ako "mafia" a "rezignácia". Menšie protesty sa konali v iných mestách.

Podľa agentúry AP demonštranti obvinili vládu z napojenia na oligarchov a žiadali okamžité usporiadanie predčasných volieb.

Agentúra Reuters ešte skôr varovala, že menovanie Peevského môže opäť vyvolať nepokoje a ohroziť krehkú politickú stabilitu v krajine, ktorá je niekoľko týždňov po predčasných parlamentných voľbách.

Poslanci vládnucich socialistov a spojeneckého Hnutia za práva a slobody (DPS) zastupujúceho tureckú menšinu, ktorého je Peevski členom, ho zvolili do funkcie jednoduchou väčšinou a bez rozpravy. Došlo k tomu niekoľko hodín po tom, čo vstúpila do platnosti právna úprava, podľa ktorej prezident už nemá právo menovať do funkcie šéfa tajnej služby.

Premiér Plamen Orešarski rozhodnutie parlamentu obhajoval. Podľa neho Bulharsko potrebuje podniknúť rozhodné kroky voči organizovanému zločinu. Peevski, ako dodal, je ten najpovolanejší, hoci nemá dostatok skúseností v tejto oblasti.

Podľa analytikov je menovanie Peevského ďalším príkladom toho, ako sa štát podriaďuje súkromným záujmom, čo môže zhoršiť reputáciu tejto členskej krajiny Európskej únie za jej hranicami.

"Som šokovaná. Je to najškandálnejšie menovanie osoby, ktorá je známa svojimi prepojeniami na isté podnikateľské skupiny," povedala analytička Sofijskej univerzity Rumiana Kolarová.

Peevski v roku 2007 pre korupčný škandál prišiel o kreslo námestníka ministra vo vtedajšej vláde vedenej socialistami. Vyšetrovanie však neskôr zastavili a Peevski sa vrátil do funkcie. Podľa bulharských médií stojí za mocnou sieťou národných novín a televíznych kanálov, ktoré vlastní jeho matka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies