Bulhari si zvolili prezidenta. Účasť bola nízka

NETKY.SK • 22 November 2021, 07:35 • 2 min
Bulhari si zvolili prezidenta. Účasť bola nízka

SOFIA - Účasť v 2. kole prezidentských volieb bola nižšia ako 40 percent, čo je ešte menej ako pri 1. kole 14. novembra. Ľudia museli vzhľadom na pandémiu počas hlasovania dodržiavať sociálny odstup. Povinné boli aj rúška a dezinfekcia rúk.

slovakia

left justify in out

Bulharský prezident Rumen Radev jasne zvíťazil v nedeľňajšom 2. kole volieb novej hlavy štátu. Podľa výsledkov, ktoré v noci na pondelok zverejnila ústredná volebná komisia, zaňho hlasovalo 66,62 percenta zúčastnených voličov, informovala agentúra BTA. Jeho súper, rektor Sofijskej univerzity Anastas Gerdžikov, dostal 31,90 percenta hlasov, vyplýva zo sčítania hlasovacích lístkov z takmer 97 percent volebných obvodov.

 

img

 

Bulhari hlasovali "za zmenu, za vymanenie sa z korupcie, drancovania a nezákonnosti, za zbavenie mafie moci", vyhlásil Radev v povolebnom vystúpení. Podľa agentúry AFP povedal, že jedna z najchudobnejších krajín EÚ "vychádza z patovej situácie" a vydáva sa na cestu "rozvoja, slobody a modernizácie". Po predčasných parlamentných voľbách spred týždňa bulharská spoločnosť podľa prezidenta očakáva, že "jasná politická väčšina" bude presadzovať okamžité reformy, citovala ho agentúra DPA. "Rumen Radev je prezidentom, s ktorým bude zmena pokračovať," uviedol Kiril Petkov, líder novozaloženej centristickej strany Pokračujeme v zmene (PP). Tá prekvapivo vyhrala 3. parlamentné voľby v krajine počas tohto roka a hľadá koaličných partnerov pre svoj program reforiem a boja proti korupcii.

 

Prečítajte si tiež: Poľský expremiér Tusk prišiel o vodičský preukaz

 

Radev (58), bývalý vojenský pilot a najpopulárnejší politik v krajine, kandidoval ako nezávislý s podporou socialistov a viacerých tzv. protestných strán. V kampani prisľúbil udržať svoju krajinu v NATO, zároveň však trvá na pragmatických vzťahoch s Ruskom i na stiahnutí západných sankcií voči Moskve, dopĺňa agentúra AP.

 

img

 

Gerdžikov (58), ktorý mal ako nezávislý uchádzač podporu strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) trojnásobného  expremiéra Bojka Borisova, porážku rýchlo priznal. Zároveň však tvrdil, že "celý aparát štátu pracoval za súčasného prezidenta". Gerdžikov sa počas kampane ako zástanca prozápadnej orientácie Bulharska zaviazal zjednotiť krajinu, zlepšiť právny poriadok a pracovať na lepších obchodných príležitostiach.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Tisíce ľudí protestovali v centre Bruselu proti opatreniam. Polícia použila vodné delá

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies