Bulhari a Rumuni môžu oddnes slobodne pracovať v krajinách EÚ

NETKY.SK • 1 Január 2014, 10:37 • 2 min
Bulhari a Rumuni môžu oddnes slobodne pracovať v krajinách EÚ

BRUSEL - Obyvateľom Bulharska a Rumunska sa otvára európsky pracovný trh a odo dneška majú možnosť bez obmedzenia pracovať kdekoľvek v rámci Európskej únie.

slovakia

left justify in out

K tomuto kroku prichádza po siedmich rokoch, čo sa obe krajiny stali členmi eurobloku. Stále sa však vedú horúce debaty o následnom účinku otvorenia dverí najchudobnejším zo všetkých 28 členských štátov EÚ.

Únia odmietla pokusy o zamedzenie realizácie svojho najnovšieho opatrenia a nevzala do úvahy poukazovanie na záplavu ľudí hľadajúcich skôr sociálne výhody a finančné dávky než skutočnú prácu, analyzuje agentúra DPA.

Do minulého mesiaca otvorilo dvere pracovníkom z Rumunska a Bulharska 19 členských krajín, avšak niektoré z hlavných európskych ekonomík - Británia, Francúzsko, Holandsko Španielsko ani Nemecko - medzi nimi neboli.

Británia pred niekoľkými dňami oznámila, že pre prisťahovalcov a zahraničných turistov zavádza poplatky za nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť.

Okrem toho, premiér David Cameron na decembrovom summite EÚ v Bruseli v súvislosti s celoúniovým otvorením pracovného trhu pre Bulharov a Rumunov od roku 2014 zdôraznil, že pre Britániu je nevyhnutné, aby ešte pred 1. januárom zaviedla všetky potrebné kontroly a opatrenia proti zneužívaniu sociálnych dávok.

Debata a obavy verejnosti sa sústreďujú aj na rómske komunity z Rumunska a Bulharska. Ich integrácia je v rámci EÚ dlhotrvajúcim problémom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies