Bulhari a Rumuni čakajú na vstup do Schengenu od roku 2011

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 17:37 • 2 min
Bulhari a Rumuni čakajú na vstup do Schengenu od roku 2011

BRUSEL - Z hľadiska Európskej komisie (EK) už splnili všetky potrebné požiadavky na vstup do schengenského priestoru aj Bulharsko aj Rumunsko. Minulý týždeň (12.4.) to opäť potvrdila hovorkyňa exekutívy EÚ Mina Andreevová.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa spresnila, že podľa názoru EK majú Bulharsko a Rumunsko nárok na vstup do schengenského priestoru, pretože splnili potrebné požiadavky na členstvo v priestore bez pasových kontrol na vnútorných hraniciach krajín EÚ.

 

Minulotýždňové vyhlásenie verne kopíruje stanovisko exekutívy EÚ z 10. septembra 2015, keď ďalšia z hovorkýň exekutívy EÚ Natasha Bertaudová na priamu otázku bulharských médií uviedla, že obe balkánske krajiny sú na členstvo v schengenskom priestore pripravené.

 

"Teraz to nie je na rozhodnutí komisie. Politické rozhodnutia musia byť prijaté Radou EÚ a Európskou radou," uviedla vlani Bertaudová. Podľa pôvodných plánov sa mali Bulhari a Rumuni stať členmi schengenského priestoru už v roku 2011. Aj napriek tomu, že Európska komisia a Európsky parlament opakovane podporili snahy oboch krajín o vstup do Schengenu, snahy Bukurešti a Sofie narážajú na neochotu niektorých členských štátov EÚ, najmä Holandska a Nemecka.

 

Európska komisia už v marci 2013 vyzvala Radu EÚ, aby poskytla jasnú perspektívu a harmonogram pre členstvo oboch štátov v schengenskom priestore. Odporcovia rozšírenia Schengenu o uvedené krajiny tvrdia, že sa tak nestane, kým obe krajiny presvedčivo nepokročia v boji proti korupcii a organizovanému zločinu a kým nebude zaručená nezávislosť súdnictva.

 

Bulharský premiér Bojko Borisov v júli 2015 počas návštevy šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej v Sofii uviedol, že vstup Bulharska a Rumunska do Schengenu bude jasným signálom toho, že EÚ chce bojovať proti terorizmu a nelegálnej migrácii.

 

Borisov o pripravenosti Bulharska na vstup do Schengenu a o "dvojitých štandardoch" EÚ voči Bulharsku a Rumunsku hovoril aj v Prahe vo februári tohto roka. V úlohe hosťa na summite krajín Vyšehradskej štvorky zopakoval, že jeho krajina spĺňa všetky kritériá pre ochranu vonkajších schengenských hraníc. Rovnakým tónom smerom voči Európe vystupuje aj Rumunsko. Premiér Dacian Ciološ počas februárového stretnutia s veľvyslancami krajín EÚ v Bukurešti vysvetlil dôvody, prečo je Rumunsko stále dôležitým kandidátom pre rozšírenie Schengenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies