Bulcová aj Šefčovič dostali zelenú v príslušných parlamentných výboroch

NETKY.SK • 21 Október 2014, 12:28 • 2 min
Bulcová aj Šefčovič dostali zelenú v príslušných parlamentných výboroch

ŠTRASBURG - Zdroje z prostredia Európskeho parlamentu (EP) dnes doobeda potvrdili, že poslední dvaja eurokomisári, ktorých v pondelok večer "grilovali" v príslušných výboroch EP, dostali zelenú na výkon funkcií, ktoré im pridelil nový šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

slovakia

left justify in out

Slovinská nominantka Violeta Bulcová, ktorá by mala mať na starosti portfólio dopravy, a slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý bol posunutý na podpredsednícky post, dostali odobrenie od členov výborov, ktorí ich vypočúvali v rámci trojhodinového procesu zameraného na ich odbornú spôsobilosť a európsku dimenziu politickej agendy.

 

V prípade Bulcovej sa kladne vyslovil Výbor pre dopravu a cestovný ruch (TRAN), pričom Slovinka už v pondelok večer dostala pochvalu za dobrý výkon od dvoch najväčších politických frakcií v EP - európskych ľudovcov a socialistov. 

 

Bulcová, ktorá mala iba štyri dni na prípravu na híring, prekvapila dobrou angličtinou, pohotovosťou odpovedí, vtipom, ale aj prehľadom o problematike dopravnej agendy, za ktorú bude politicky zodpovedať.

 

Jedným z jej "nadriadených" spomedzi piatich podpredsedov EK bude aj Šefčovič. Ten v rámci horizontálneho riadenia politiky súvisiacej s energetickou úniou bude prichádzať do styku aj s problematikou dopravnej infraštruktúry.

 

Podľa kuloárnych zdrojov z EP i Šefčovič získal súhlas výborov pre priemysel a energetiku (ITRE) a ochranu životného prostredia a bezpečnosť potravín (ENVI). Tieto výbory však zároveň požiadali Junckera, aby jasne potvrdil, kto z jeho tímu bude v mene EÚ hlavným vyjednávačom o klimatickej agende.

 

EÚ sa totiž pred budúcoročným klimatickým summitom OSN v Paríži snaží presvedčiť krajiny ako Brazília, Čína, India a USA, aby čo najviac zdieľali európske vízie o znižovaní skleníkových emisií.

 

Oficiálne by mala nomináciu Bulcovej a Šefčoviča na im pridelené posty potvrdiť Konferencia predsedov výborov EP, čo sa očakáva dnes poobede. Tým bude Junckerov kabinet personálne skompletizovaný a poslanci EP môžu v stredu hlasovať o novej Európskej komisii ako o celku. Nová exekutíva EÚ by sa mala ujať funkcie 1. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies