Bukovszky: V roku 2017 sa zvýši podpora pre kultúru národnostných menšín

NETKY.SK • 15 November 2016, 15:00 • 2 min
Bukovszky: V roku 2017 sa zvýši podpora pre kultúru národnostných menšín

BRATISLAVA – Národnostné menšiny môžu v budúcom roku rátať s väčšou podporu štátu. Na rozvoj svojej kultúry dostanú celkom 4,5 milióna eur, čo je o 16 percent viac ako tento rok. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil sc.

slovakia

left justify in out

Bukovszky informoval o tom, že Úrad vlády SR a tiež jeho úrad dnes zverejnil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu kultúry národnostných menšín na rok 2017. O podporu štátu sa môžu uchádzať občianske združenia, nadácie, registrované cirkvi, obce a mestá, ale aj rozpočtové a príspevkové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC a obcí.

Oproti minulému roku sa pritom podmienky poskytovania dotácií nezmenili. Úrad splnomocnenca však vyhovel žiadateľom a prijímateľom dotácií a zapracoval do výzvy ich pripomienky a požiadavky. Mala by sa tak najmä znížiť ich administratívna záťaž, ozrejmil splnomocnenec.

 

Žiadosti je možné podávať do 16. januára 2017. Bukovszky zároveň vyzval národnostné organizácie zastupujúce jednotlivé národnostné menšiny, aby nominovali svojich zástupcov do odborných hodnotiacich komisií. Väčšine z nich sa totiž končí ich dvojročných mandát.

 

Najnižšia možná výška podpory je 500 eur, naopak, najvyššia 150.000 eur. Výzva tiež stanovuje spolufinancovanie vo výške päť percent. Nárast prostriedkov na kultúru sa podľa splnomocnenca prejaví pozitíve u všetkých národnostných menšín. Najviac prostriedkov - 2,258 milióna eur - z celkovej sumy získa maďarská menšina.

 

Dotačný systém nahradí od roku 2018 Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Legislatívny návrh na jeho zriadenie je podľa Bukovszkého už hotový, do pripomienkovania ho ministerstvo kultúry predloží do konca tohto roka. Fond by mal vzniknúť od polovice roku 2017, o financie z neho bude možné žiadať až od 1. januára 2018, vysvetlil splnomocnenec.

 

László Bukovszky bol do funkcie splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny vymenovaný 13. apríla tohto roku. Počas dnešného prvého stretnutia s novinármi zhodnotil sedem mesiacov svojej činnosti. Za tento čas sa jeho úradu podarilo vypracovať Správu o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za predošlý rok, ale aj vypracovať Akčný plán ochrany práv národnostných menšín a etnických skupín, ktorý vláda prijala na zasadnutí 26. októbra.

 

Splnomocnenec tiež vyzdvihol, že sa mu podarilo začať pravidelnú konzultáciu s národnostnými organizáciami, ktoré zastupujú 13 národnostných menšín oficiálne uznaných na Slovensku. Absolvoval tiež stretnutia s ministrom školstva Petrom Plavčanom, ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, ministrom kultúry Marekom Maďaričom, ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou a ministrom dopravy Árpádom Érsekom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies