Bukovszky: EÚ potrebuje politické štandardy na ochranu menšín

NETKY.SK • 15 December 2016, 15:25 • 2 min
Bukovszky: EÚ potrebuje politické štandardy na ochranu menšín

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky vyzýva Európsku komisiu, aby zaviedla politické štandardy na ochranu menšín. Európsky parlament v utorok 13. decembra prijal v Štrasburgu Správu o situácii v oblasti základných práv v Európskej únii za rok 2015, ktorá poukazuje, že menšiny žijúce v Európe po stáročia spoločne s väčšinovými kultúrami sú stále diskriminované. EÚ by mala vytvoriť aspoň minimálne normy na ochranu práv menšín, uviedol Bukovszky na svojej webovwj stránke.

slovakia

left justify in out

Správa podľa Bukovszkého okrem iného reaguje na najmarkantnejšie problémy týkajúce sa dodržiavania základných práv v EÚ - migráciu, ochranu detí či hrozieb v online prostredí. Zdôraznil tiež, že Európsky parlament vyzval členské štáty, aby sa zdržali podnecovania strachu a nenávisti svojich občanov voči migrantom a žiadateľom o azyl za účelom zvýšenia svojej politickej podpory. Miesto toho by mali chrániť slobodu myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery a posilniť vzájomnú spoluprácu v oblasti boja proti rasizmu, xenofóbii, homofóbii a ďalším formám neznášanlivosti.


"Parlament odsúdil zvyšujúci sa počet nenávistných slovných prejavov v niektorých inštitúciách, politických stranách a médiách a vyzval EÚ, aby v snahe potláčať takzvaný hate speech išla príkladom," uvádza sa na webe splnomocnenca pre národnostné menšiny.

 

Bukovszky víta, že členské štáty by podľa poslancov Európskeho parlamentu mali vystupňovať svoje úsilie o presadzovanie európskych hodnôt tolerancie a komunity bez jej stigmatizácie a predchádzať tak radikalizácii a násilnému extrémizmu. Únia bojuje tiež s obavami z rastúceho rasizmu, xenofóbie, neznášanlivosti voči Rómom, antisemitizmu a islamofóbie.


Spravodajcom Správy o situácii v oblasti základných práv v Európskej únii za rok 2015 bol slovenský europoslanec za stranu Most-Híd József Nagy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies