Bugár: Zmena ústavy s balíčkom nesúvisí, vieme si predstaviť podporu

NETKY.SK • 8 December 2015, 11:07 • 2 min
Bugár: Zmena ústavy s balíčkom nesúvisí, vieme si predstaviť podporu

BRATISLAVA - Vládny návrh novely Ústavy SR vôbec nesúvisí s tzv. antiteroristickým balíčkom a ak dôjde k istej zmene, opozičný Most-Híd ju podporí. Deklaroval to dnes predseda strany Béla Bugár. Kladné hlasovanie Mosta-Híd tak pomôže Smeru-SD, lebo vládna strana nemá na zmenu ústavy dostatok hlasov.

slovakia

left justify in out

Bugárova podmienka je, aby z návrhu vypadlo predĺženie lehoty pre súdy, počas ktorej majú pri trestných činoch terorizmu rozhodnúť o väzbe zadržaného alebo jeho prepustení na slobodu. Pozmeňujúci návrh v tomto duchu predložili Lucia Žitňanská (Most-Híd) aj Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Bugárovi je jedno, ktorý prejde.

 

Očakáva však, že mu kladné hlasovanie o ústave budú iné opozičné strany vyčítať. "Niektorí sa do toho už pustili s veľkou radosťou," uviedol s tým, že sú to tie isté strany, ktoré počas naozaj ťažkej a nepopulárnej debaty o utečeneckej kríze zostali ticho. "Strčili hlavu do piesku a tvárili sa, že tu nie sú. My sme sa ozvali aj vtedy, pretože sme boli presvedčení o tom, že je to správne a dôležité," doplnil Bugár.

 

S navrhovaným ústavným predĺžením lehoty zo 48 na 96 hodín pri zadržaní osoby však Bugár problém nemá. "Rokovali sme s odborníkmi, ktorí hovoria, že polícia niekedy nevie do dvoch dní získať potrebné údaje o zločine," argumentoval.

 

Samotný antiteroristický balíček, ktorého súčasťou je zmena viacerých zákonov, Most-Híd kritizuje a považuje ho za marketingový ťah vlády. "Pre Most-Híd pri posudzovaní tohto návrhu bolo určujúce zachovanie rovnováhy medzi bezpečnosťou na jednej strane a ochranou slobody a súkromia jednotlivca na strane druhej, čo navrhovaný balíček nespĺňa," priblížila Žitňanská. Zároveň je balíček podľa nej zmesou navzájom nesúvisiacich opatrení, pričom niektoré s terorizmom vôbec nesúvisia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies