Bugár: Zmena ústavy nerieši problémy v justícii, potrebuje vylepšenia

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 12:55 • 2 min
Bugár: Zmena ústavy nerieši problémy v justícii, potrebuje vylepšenia

BRATISLAVA - Strana Roberta Fica podľa Bélu Bugára zatiaľ neukázala, že zmeny v justícii po dlhodobom odmietaní teraz myslí vážne.

slovakia

left justify in out

Návrh na zmenu Ústavy SR poslancov Smeru-SD a KDH, ktorý sa zaoberá justíciou a ochranou manželstva, podľa lídra Mosta-Híd Bélu Bugára nerieši hlavné problémy justície a nezlepšuje oblasť súdnictva. Vládny Smer podľa Bugára návrh predložil iba ako "nálepku", strana Roberta Fica však podľa neho zatiaľ neukázala, že zmeny v justícii po dlhodobom odmietaní teraz myslí vážne. Novela sa podľa predsedu Mostu-Híd vôbec nezameriava na odstránenie prieťahov v súdnych konaniach a nezlepšuje ani verejnú kontrolu súdnictva, čo sú podľa Bugára ťažiskové problémy justície. Most-Híd zároveň nesúhlasí s tým, aby sa mohol stať členom súdnej rady aj minister. 

 

Rovnako Bugár nepovažuje za dobré riešenie zmenu kreovania súdnej rady. Prezident by mal podľa návrhu prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR. Naopak, zvýšiť by sa mal počet členov súdnej rady volených a odvolávaných vládou a parlamentnom. Počet členov súdnej rady sa má znížiť z terajších 18 na 16. Doteraz ôsmich členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom súdnej rady bol jej predseda, automaticky sa ním stal šéf najvyššieho súdu. Po novom by ôsmich členov rady volili sudcovia a po štyroch parlament a vláda. Za člena súdnej rady budú môcť vymenovať aj člena vlády. Predsedu súdnej rady bude voliť rada, pričom vyberie niekoho zo svojich členov.

 

Predseda Mostu-Híd pripomenul, že ústavný návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov pred Pavol Paškom (Smer-SD) a Pavlom Hrušovským (KDH) predložili do parlamentu v prvej polovici februára poslanci za Most-Híd Gábor Gál a Andrej Hrnčiar. Smer-SD a KDH zrušenie imunity sudcov zapracovali do svojej novely. Napriek tomu Most-Híd zahlasuje za novelu iba v prípade, ak v druhom čítaní parlament schváli pozmeňujúce návrhy k novele. Most-Híd podľa Bugára už na pozmeňujúcich návrhoch pracuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona