Bugár: Voliči sú zmätení, strany im sťažujú orientáciu

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 11:44 • 2 min
Bugár: Voliči sú zmätení, strany im sťažujú orientáciu

BRATISLAVA – Slovenskí voliči sú podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zmätení, pretože orientáciu občanov v politike im sťažujú etablované aj nové strany.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Bugár dnes na tlačovej besede, nové strany mýlia voličov dištancom od politického systému a od pomenovania politická strana. „Mrzí ma, že OĽaNO zvyšuje averziu proti politickému systému, ako keby neboli jeho súčasťou, aj keď robia politiku, predkladajú zákony, diskutujú,“ vyhlásil Bugár. Nové strany sa podľa neho zaoberajú sebou, kto je väčším zlodejom a riešia detektor lži. „Niektoré etablované strany zas prispeli k zmäteniu voličov častými zmenami postojov a účelovými spojeniami so Smerom. Minulý týždeň sme to videli pri ústave a druhom dôchodkovom pilieri,“ konštatoval Bugár.

 

Slovenská politická scéna sa dostala podľa Bugára na križovatku. „V politike by sa nemali meniť názory ako statusy na facebooku. Na Slovensku je politický systém postavený na stranách. Je potrebné, aby všetky strany a každý politik povedal, čo ponúka v politike,“ povedal Bugár s tým, že kľúčom k dôveryhodnosti nie je len generačná obmena. „Kľúčom dôveryhodnosti politikov je ich osobná integrita, program a vernosť princípom,“ dodal. 

 

Strany by mali byť podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej čitateľné nielen pre partnerov, ale aj voličov. Príkladom nečitateľnosti je podľa nej schvaľovanie ústavy. Upozornila, že Smer-SD podporil manželstvo, ku ktorému sa nikdy nehlásil. KDH zas previerky, ktoré schváleným spôsobom odmietalo. „Ústava je prípad, kde boli prekročené hranice. Hneď po hlasovaní obe strany ako keby ustupovali z pozícií, o ktorých hlasovali. Luboš Blaha avizoval, že Smer bude robiť niečo pre registrované zväzky. KDH zas odmieta prevziať zodpovednosť za to, aký bude vykonávací zákon k ústave. Z toho vidno účelovosť hlasovania,“ zdôraznila. Most-Híd podľa nej nikdy nepodporí také návrhy zákonov, ktoré budú zakladať nespravodlivosť. „Chceme, aby existovala čitateľná občianska strana, ktorá popri ekonomike bude riešiť témy spravodlivosti, ochranu menšinového názoru a slabších,“ uviedla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona