Bugár: Vláda šikanuje časť dôchodcov

NETKY.SK • 25 September 2014, 12:39 • 2 min
Bugár: Vláda šikanuje časť dôchodcov

BRATISLAVA - Vláda podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára šikanuje dôchodcov, ktorí dostávajú penziu aj zo zahraničia. Reagoval tak na to, že poberanie dôchodku z cudziny a samotnú výšku tejto penzie je pre posúdenie nároku na vianočný príspevok potrebné do 30. septembra tohto roka preukázať Sociálnej poisťovni.

slovakia

left justify in out

"Dôchodcovia nemusia o tejto informácii vedieť, zákon bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní," upozornil na tlačovej besede šéf opozičnej strany. Na splnenie tejto povinnosti pritom majú dôchodcovia podľa Bugára len osem pracovných dní.

 

"Stane sa, že Sociálna poisťovňa pošle dôchodcovi vianočný dôchodok, potom sa zistí, že ten dôchodok musí vrátiť a ešte zamestnankyne Sociálnej poisťovne hovorili o možných sankciách a trestnoprávnej zodpovednosti," upozornil predseda strany Most-Híd. Takýto postup považuje za šikanovanie dôchodcov. Premiér Róbert Fico by sa mal preto podľa Bugára zamyslieť nad tým, či takýmto spôsobom pomáha, alebo škodí dôchodcom. Novelu zákona, ktorou sa takáto nová povinnosť pre časť penzistov zavádza, poslanci podľa Bugára nemali prijímať v skrátenom legislatívnom konaní. 

 

Povinnosť nahlásiť Sociálnej poisťovni do 30. septembra tohto roka sumu dôchodku poberaného zo zahraničia zaviedla novela zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. Parlament túto novelu po skrátenom legislatívnom konaní schválil 11. septembra tohto roka, pričom novela nadobudla účinnosť 19. septembra. Na základe výšky dôchodku zo zahraničia poisťovňa posúdi, či má penzista nárok na vianočný príspevok. "Sumu dôchodku z cudziny je Sociálnej poisťovni povinný oznámiť poberateľ toho dôchodku, ku ktorému vianočný príspevok patrí, ak sa vypláca v sume najviac 494,4 eura mesačne," uviedla poisťovňa. Na tento účel podľa poisťovne slúži tlačivo "Oznámenie sumy dôchodku vyplácaného z cudziny", ktoré je uverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Tlačivo je k dispozícii aj v pobočkách Sociálnej poisťovne. 

 

"Oznámenie je potrebné vyplniť v súlade s poučením a priložiť k nemu výpis z účtu, ústrižok poštového poukazu na výplatu, kópiu rozhodnutia preukazujúcu aktuálnu sumu dôchodku vyplácaného z cudziny alebo potvrdenie príslušnej inštitúcie, ktorá dôchodok z cudziny vypláca," informovala poisťovňa. Vyplnené oznámenie je potrebné zaslať na adresu ústredia Sociálnej poisťovne. Pri poskytovaní vianočného príspevku sa totiž v decembri tohto roka začne prihliadať aj na dôchodky vyplácané z iných štátov, ak sú obdobné dôchodkom, ku ktorým vianočný príspevok patrí alebo obdobné dôchodkom vyplácaným z výsluhového zabezpečenia SR. 

 

Penzisti s dôchodkom do 396,18 eura dostanú v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa oproti súčasnosti zvýši zo 75 eur na 87,26 eura. Okrem toho dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka aj jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak dosiahne 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku, ktorú schválil parlament. 

 

So stúpajúcou výškou dôchodku, resp. úhrnu súm dôchodkov, sa bude výška vianočného príspevku postupne znižovať, suma príplatku k príspevku však bude rovnaká až do výšky 396,18 eura. Vyšší vianočný príspevok dostane približne 784,8 tisíc penzistov. Približne 374 tisíc penzistov s dôchodkom nad 396,18 eura si však oproti vlaňajšku pohorší. Ak ich dôchodok čo i len o jeden cent prekročí spomínanú sumu, nebudú mať nárok na príplatok k príspevku vo výške 12,74 eura. Poškodí im aj zmena vo vzorci na výpočet výšky vianočného príspevku. Kým vlani sa od maximálnej sumy príspevku odpočítavala desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom, po novom sa od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku odpočíta 18 % rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Pri dôchodku vo výške 400 eur bude vianočný príspevok oproti vlaňajšku nižší o 3,89 eura a pri dôchodku v sume 450 eur pôjde o medziročný pokles o 7,89 eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona