Bugár: Vláda nemá víziu a koná nekoncepčne

NETKY.SK • 5 Apríl 2013, 17:18 • 2 min
Bugár: Vláda nemá víziu a koná nekoncepčne

BRATISLAVA – Vláda Roberta Fica nemá víziu, ako riešiť dopady krízy, a koná nekoncepčne. Pri hodnotení roku činnosti kabinetu Smeru-SD to uviedol predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

„Za rok zlými rozhodnutiami vlády, či už zmenami v Zákonníku práce alebo zvýšením daňovo-odvodového zaťaženia, životná úroveň občanov klesala,“ konštatoval Bugár. Reálne mzdy sa podľa jeho slov oproti roku 2011 znížili o 11 eur, dlh na každého občana vzrástol od nástupu Fica do vlády o 900 eur, výrazne stúpli aj ceny základných potravín. Smer-SD podľa Bugára zároveň ukázal, že nedrží sľuby, ktoré dal opozícii po voľbách. "Očakávam, že do pol roka bude na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu kandidovať nominant Smeru-SD," poznamenal líder Mostu-Híd.

Predseda poslaneckého klubu Lázsló Solymos pripomenul, že vládna strana "znásilnila" prácu poslancov v národnej rade. Dôležité právne normy, ako zmeny v dôchodkoch, prijímala jednofarebná vláda v skrátenom legislatívnom konaní, aby obišla legislatívny proces. Solymos zdôraznil, že zo 101 podaných opozičných zákonov prijal Smer-SD dva, a z 303 opozičných pozmeňujúcich návrhov schválil 23. "Vyzývame preto premiéra, aby nezavádzal verejnosť, že opozícia nepredkladá návrhy. Riešenia sme dávali a ponúkali, ale Smer-SD ich odmietol," konštatoval Solymos. Upozornil, že vládna strana zrušením pozície vicepremiéra pre menšiny nedodržala svoj sľub zachovať status quo v menšinovej politike. 

"Na úradoch práce za vlády Roberta Fica pribudlo 40-tisíc osôb," vyslovil sa podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna. Nahradenie rovnej dane selektívnymi daňami bude mať podľa Švejnu fatálne demotivačné dôsledky. Pripomenul, že Smer-SD na jednej strane zvýšil dane pre firmy z 19 na 23 percent, a v tom istom čase Ficov kabinet rozhodol o daňovej úľave vo výške 25 miliónov eur pre SCP Ružomberok. "Vytvárať nové pracovné miesta môže len súkromný sektor a na to musí mať podmienky, tieto podmienky musí vláda vytvárať," dodal Švejna. Daň z príjmu právnických osôb má dnes Slovensko najvyššiu v regióne, nižšiu má aj Švédsko. Vládna strana rovnako nedodržala svoj predvolebný sľub, že nesiahne na peniaze ľudí v druhom dôchodkovom pilieri. 

"Vláda prijíma opatrenia, ktoré ľudí pripravujú o prácu," konštatoval podpredseda strany Zsolt Simon. Kabinet obmedzil výstavbu ciest R2 a R7, ako aj protipovodňové opatrenia. Zmenami v prácach na dohodu vláda zabrzdila aj tvorbu pracovných miest počas sezónnych prác. "Vláda radšej podporuje výrobu elektrickej energie namiesto výroby potravín. Ale z elektriny sa nikto nenaje," poznamenal Simon. Za dôkaz neschopnosti vlády spravovať krajinu označil napríklad hospodárske výsledky v štátnych Lesoch, ktoré v časoch prvej Ficovej vlády dosahovali minimálny zisk, za čias vlády Ivety Radičovej hospodárili Lesy so ziskom 18,5 milióna eur a dnes ich zisk opäť išiel rapídne dolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona