Bugár: Ústavný súd zlyhal, stále nevieme, či je zákon o občianstve protiústavný

NETKY.SK • 17 September 2014, 12:19 • 2 min
Bugár: Ústavný súd zlyhal, stále nevieme, či je zákon o občianstve protiústavný

BRATISLAVA - Ústavný súd SR zlyhal, keďže ani po niekoľkých rokoch ani dnes nedokázal jasne povedať, či je odoberanie slovenského občianstva pre prijatie cudzieho protiústavné, alebo nie. Pre TASR to povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Jeho strana naďalej trvá na tom, že zákon je protiústavný. Zváži ďalšie kroky.

slovakia

left justify in out

"Ústavný súd v tomto prípade zlyhal, nevedel povedať, či je, alebo nie je protiústavný. Momentálne to teda nevieme. Zvážime ďalšie kroky, je totiž možnosť ísť na medzinárodnú úroveň," uviedol Bugár v reakcii na dnešné rozhodnutie Ústavného súdu. Podľa rozhodnutia súdu bol návrh skupiny poslancov zamietnutý z procesných dôvodov, pretože zaň nehlasovala nadpolovičná väčšina všetkých sudcov ÚS.
      

KDH je podľa šéfa poslaneckého klubu Pavla Zajaca naďalej presvedčené, že zákon ktorý zbavuje občianstva slovenských štátnych príslušníkov nie je dobrý. "Dvojité občianstvo je v modernej Európe úplne bežným prvkom," zdôraznil pre TASR Zajac.
     

Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu veľmi nepomohlo ani podľa Martina Poliačika (SaS). "Ústavný súd sa postavil do alibistickej pozície. Stále nevieme, či je v poriadku vziať slovenské občianstvo človeku, ktorý sa narodil na Slovensku, celý život tu vyrastal, študoval, pracoval a doteraz žije na Slovensku, len preto, že prijal občianstvo iného štátu," povedal. 
      

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý (Sieť) si myslí, že ľudia by mali mať právo na dvojaké občianstvo, ak to súvisí s ich praktickým životom. "Na dnešnom zákone sa mi nepáči, že ľudí, ktorí žijú napríklad v Čechách, Amerike núti zákon vzdať sa slovenského pasu, ak chcú aj tamojšie občianstvo," uviedol.
      

Beblavý by pokojne nechával slovenské občianstvo ľuďom, ktorí dlhodobo žijú v zahraničí a chcú prijať tamojšie občianstvo. Udeľovanie občianstva by však malo byť podľa neho viazané na nejakú formu vzťahu k danej krajine. "Pasy by sa nemali rozdávať len tak, v medzinárodných vzťahoch to vedie ku komplikáciám," poznamenal.
      

Šéf SMK József Berényi kritizuje Ústavný súd za "neodôvodnené" naťahovanie rozhodnutia. Pre stranu je dnešné rozhodnutie sklamaním, ale berie ho na vedomie. Berényi avizuje ďalšie úsilie, najmä na medzinárodných fórach, aby sa vo veci občianstva "zrodilo vhodné riešenie". Stíhaným osobám mieni naďalej v právnických záležitostiach pomáhať.
      

Národná rada SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve v roku 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Právna norma pripravila za vyše štyri roky (od 17. 7. 2010) o slovenský pas vyše 880 ľudí, ktorí prijali občianstvo iných štátov. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.
      

V súčasnosti sa zmiernením zákona zaoberá ministerstvo vnútra. Podľa pripravovanej novely by získanie cudzieho občianstva malo byť naďalej viazané na trvalý pobyt. To má byť dostatočná väzba slovenského žiadateľa na danú krajinu a nebude sa tak musieť obávať straty slovenského občianstva. Tí, ktorí oň pre súčasný zákon prišli, budú môcť znova o občianstvo požiadať.
      

Zajac vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby novelu už predložil. Bugár pripravovanú Kaliňákovu novelu prirovnáva k manželke seriálového inšpektora Columba. "Vyzerá ako manželka pána Columba. Inšpektor o nej stále hovorí, ale nikto ju nikdy nevidel," uzavrel Bugár s tým, že k právnej norme sa vyjadrí, až keď ju uvidí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies