Bugár: Učitelia majú právo štrajkovať bez ohľadu na voľby

NETKY.SK • 25 Január 2016, 11:27 • 2 min
Bugár: Učitelia majú právo štrajkovať bez ohľadu na voľby

BRATISLAVA – Učitelia majú podľa strany Most-Híd právo štrajkovať bez ohľadu na to, či idú voľby, alebo nie. Sú podľa strany Most-Híd dôležitou súčasťou spoločenského systému. Obzvlášť po vyjadreniach premiéra a postoja strany Smer k nim.

slovakia

left justify in out

Strana Most-Híd sa pokúšala kontaktovať štrajkový výbor, aby navrhla postup, ktorý by podľa ich názoru riešil problém školstva, vrátane odmeňovania učiteľov a pedagogických pracovníkov, účinnejšie. Most-Híd je presvedčený, že základným problémom nielen školstva, ale aj celej krajiny je absencia dlhodobej vízie.

 

„Musíme dať nášmu školstvu takú víziu, ktorá vzíde z širokej celospoločenskej zhody naprieč celým politickým spektrom. Jediným ukazovateľom úspešnosti vlády a ministrov musí byť fakt, ako napĺňajú túto víziu. Takáto vízia by mala byť trvalým kurzom pozitívnych zmien v školstve, v záujme skvalitnenia celého systému a jeho jednotlivých súčastí vrátane odmeňovania učiteľov,“ uviedol predseda strany Béla Bugár.


Most-Híd je presvedčený o nutnosti rýchlej, ale zmysluplnej reakcie na dlhotrvajúce problémy školstva, ktoré sú zapríčinené absenciou systémových zmien a krokov. „Preto sme iniciovali zvolanie školského výboru parlamentu. Jedným z ďalších možných riešení, aj vzhľadom na blížiace sa voľby, je záväzok politických strán presadiť ako jednu z priorít budúcej vlády komplexný Zákon o financovaní a rozvoji vedy a školstva na Slovensku do roku 2030,“ pomenoval ďalšie možné kroky Béla Bugár.


Pre Most-Híd je veľkou výzvou aj riešenie problémov národnostných a málotriednych škôl, z ktorých mnohé zápasia s existenčnými a finančnými problémami. Ich problémy nevyriešia predvolebné dary zo zahraničia. Most-Híd má pripravené systematické riešenia, ktoré už predložil odbornej verejnosti. Ide o systém tzv. centrálnych škôl, resp. o systém školských autobusov. Tak isto sme presvedčení, že vzhľadom na špecifické postavenie národnostných málotriednych škôl by tieto mali byť vyňaté z kvótového systému. K príprave spomínaného zákona chce strana Most-Híd prispieť spolu so svojou širokou odbornou základňou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies