Bugár: Stále chýba napĺňanie záväzkov zmluvy s Maďarskom

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 10:20 • 2 min
Bugár: Stále chýba napĺňanie záväzkov zmluvy s Maďarskom

BRATISLAVA – Napĺňanie záväzkov, ktoré vyplývajú zo Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára stále chýba.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Bugár dnes pre agentúru SITA, dodnes neexistuje zákon na ochranu národnostných menšín, ich jazyka aj kultúry. „To dáva každej vláde voľnú ruku pri menšinovej politike,“ zdôraznil.


Podľa Bugára jedným z hlavných cieľov strany Most-Híd vyjadrený aj v jej Občianskej vízii je bezproblémové spolužitie stabilných, rozvíjajúcich sa národnostných menšín s väčšinovým národom. „Som presvedčený, že strana Most-Híd svojím doterajším pôsobením prispela k pozitívnemu trendu vývoja týchto vzťahov. Presadzujeme princíp jednoty v rozmanitosti. Rozmanitosť je základná črta našej krajiny vyjadrená v pokojnom a hodnotnom spolunažívaní obyvateľov na multietnických územiach. Slovensko bude silné len vtedy, keď sa všetci občania v ňom budú cítiť doma,“ vyhlásil Bugár.


Prijatie Zmluvy o dobrom susedstve pred dvadsiatimi rokmi pomohlo podľa Bugára upokojiť napätia medzi oboma štátmi. Pripomenul, že zmluva určila základne body spolužitia menšinového a väčšinového obyvateľstva, ako aj prispela k potlačeniu nacionalistických prejavov.


Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom bola podpísaná presne pred dvadsiatimi rokmi, teda 19. marca 1995. Platnosť nadobudla 15. mája 1996.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies