Bugár: Slovensko by sa malo znovu zatraktívniť pre súkromné investície

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 13:49 • 2 min
Bugár:  Slovensko by sa malo znovu zatraktívniť pre súkromné investície

BRATISLAVA - Slovensko by sa malo znovu zatraktívniť pre súkromné investície.

slovakia

left justify in out

 "S takýmto cieľom by sme mohli dosiahnuť dlhodobý ekonomický rast, rast zamestnanosti, životnej úrovne a znižovanie regionálnych rozdielov," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave predseda opozičnej strany Most-Híd Béla Bugár pri predstavovaní Hospodárskej vízie strany, ktorá je súčasťou programového straníckeho dokumentu Občianska vízia 2016.
     

Kľúčovými nástrojmi v hospodárskej vízii strany sú podľa Bugára najmä podpora podnikania, zamestnanosti, konkurencie a trhového hospodárstva. "Myslíme si, že ekonomika Slovenska sa musí pohnúť iným smerom. Musí vytvárať nové pracovné miesta v tých odvetviach, ktoré majú vyššiu pridanú hodnotu, ako sú informačné technológie alebo letecký či farmaceutický priemysel," zdôraznil.
     

Podľa predsedu Mosta-Híd je na Slovensku zanedbaný sektor služieb. "Ak by sme porovnávali napríklad sektor sociálnych a zdravotných služieb, tak na Slovensku v ňom pracuje približne 160.000 pracovníkov, kým v porovnateľne veľkých vyspelých krajinách (Švédsko, Fínsko) je to až trojnásobne viac," dodal.
     

Strana Most-Híd bude podľa podpredsedu strany Ivana Švejnu presadzovať zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce a podnikania. "Budeme presadzovať zjednodušenie daňového systému. Pri dani z príjmov fyzických osôb by mala existovať jedna sadzba dane, jedna odpočítateľná položka na daňovníka a progresívny daňový bonus na deti, ktorý sa bude postupne zvyšovať v závislosti od počtu detí," spresnil podpredseda strany. Odpočítateľná položka by mala podľa Švejnu platiť aj na podpriemerné mzdy, čo by výrazne zlepšilo situáciu približne 40 % všetkých zamestnaných. 
     

Slovenská ekonomika podľa ekonomického odborníka strany Zsolta Gála potrebuje flexibilnejšie zamestnávanie. "Budeme podporovať flexibilné formy zamestnávania, ako je práca na čiastočný úväzok, pružný pracovný čas a práca z domu," priblížil Gál. Most-Híd navrhuje zároveň silnejšiu podporu vidieckemu turizmu, ako aj podporu pri vytváraní združení malých rodinných fariem a samostatných roľníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies