Bugár: Seniori sú zraniteľnou skupinou, vláda ich problémy nerieši

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 09:19 • 2 min
Bugár: Seniori sú zraniteľnou skupinou, vláda ich problémy nerieši

BRATISLAVA – Správa ombudsmanky Jany Dubovcovej podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára potvrdila, že seniori sú zraniteľnou skupinou a ich skutočné problémy vláda nerieši dostatočne.

slovakia

left justify in out

Most-Híd podľa Bugára má veľký záujem túto situáciu zmeniť čo najskôr. Problematickým nie je len prístup k sociálnym službám pre seniorov, ale aj situácia v domovoch sociálnych služieb. „Problém má niekoľko rozmerov, od ekonomickej dostupnosti, pracovných podmienok zamestnancov, až po materiálne vybavenie. Tie sa však dajú riešiť len pri komplexnom a systémovom prístupe, čo táto vláda, na škodu seniorov, nerobí,“ povedal pre agentúru SITA Bugár.


Strana Most-Híd si vysoko váži prácu všetkých zamestnancov v sociálnych službách, ktorí pracujú v náročnom prostredí, s vysokou mierou psychickej a v mnohých prípadoch i fyzickej záťaže. „Skvalitňovanie postavenia týchto zamestnancov, ktorí v rámci ohodnocovania patria k najnižšie zarábajúcim skupinám spomedzi pracovných kvalifikácií, je výzvou pre ďalšie obdobie a novú vládu, ktorá vzíde po voľbách v roku 2016,“ uviedol odborník Mosta-Híd pre sociálnu oblasť Peter Krajňák. Ako krajský i mestský poslanec v Prešove má konkrétne skúsenosti s fungovaním týchto ústavov, ako aj celkovou situáciou v meste a regióne.


Zamestnanecké výhody pre ľudí pracujúcich v domovoch sociálnych služieb sú podľa neho jeden z nástrojov pre kompenzáciu neľahkej a slabo ohodnotenej práce. „Mohlo by to byť napríklad formou zabezpečenia relaxačných pobytov alebo zdravotných rehabilitácií pre zamestnancov dlhodobo pracujúcich v tejto oblasti,“ doplnil Krajňák. Zámerom strany Most-Híd vyjadreným v programovom dokumente Občianska vízia je podľa neho jasná koncepcia poskytovania sociálnych služieb, ktorej súčasťou bude nielen materiálne skvalitnenie vybavenia, ale aj podpora nových sociálnych služieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies