Bugár: Povinné kvóty sú dôsledkom slovenskej neochoty

NETKY.SK • 23 September 2015, 15:22 • 2 min
Bugár: Povinné kvóty sú dôsledkom slovenskej neochoty

BRATISLAVA - Strana Most-Híd je presvedčená, že rozhodnutie o povinných kvótach je do istej miery dôsledkom aj nášho nekonštruktívneho prístupu a neochoty hľadať dohodu zo strany premiéra Roberta Fica.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda strany Béla Bugár, ultimatívne vyjadrenia o tom, že jeho vláda nikdy nepristúpi na navrhované riešenia alebo že problémy majú riešiť tí, čo ich spôsobili, určite neprispeli k hľadaniu spojencov. „Je preto zvláštne, že je to práve on, ktorý sa dohody a konsenzu teraz najviac dožaduje. Navyše sa stále viac ukazuje, že spoločná pozícia V4 sa úplne rozpadla, keď Slovensko stratilo už pred hlasovaním najdôležitejšieho spojenca – Poľsko,“ zdôraznil Bugár, ktorý upozornil, že dnes už aj česká vláda hovorí, že do sporu s EÚ nepôjde. „Ukazuje to, aký malý vplyv a silu má naša zahraničná politika na čele s premiérom Ficom,“ konštatoval.


Bugár priznal, že Most-Híd kvóty odmietal ako nesystémové riešenie, no podstatne dôležitejšie do budúcnosti sú podľa neho systémové opatrenia, ktoré potrebujeme na úrovni EÚ prijať. „Premiér Fico by sa namiesto súdneho sporu s EÚ mal sústrediť na aktívnu a konštruktívnu pozíciu pri hľadaní systémových riešení utečeneckej krízy, teda ako zabrániť enormnému prílevu migrantov na územie EÚ, alebo ako riešiť už prítomných utečencov, ktorí nechcú požiadať o azyl v danej krajine. Nesmieme dopustiť, aby sa pre túto otázku Slovensko ocitlo na okraji Európy,“ dodal Bugár.


Ministri vnútra kvalifikovanou väčšinou odsúhlasili prerozdelenie 120-tisíc utečencov. Tých budú prerozdeľovať počas dvoch rokov. Podľa návrhu Komisie sa malo premiestniť 15 600 utečencov z Talianska, 50 400 z Grécka a 54-tisíc z Maďarska. Keďže Maďarsko nechce byť zaradené do zoznamu krajín, ktoré by boli odbremenené, rada ministrov rozhodla, že počet 54 000 sa môže použiť v prípade, že iný štát bude v najbližšom období konfrontovaný s náhlym prílevom utečencov. Ak sa tento počet v najbližšom roku neprerozdelí medzi iné štáty, bude sa môcť použiť ďalšie odbremenenie Talianska a Grécka. Proti kvótam bolo okrem Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska aj Poľsko, to však napokon odskočilo a kvóty odsúhlasilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies