Bugár: Poslanci by sa mali chopiť riešenia menšinového problému

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 18:37 • 2 min
Bugár: Poslanci by sa mali chopiť riešenia menšinového problému

BRATISLAVA - Poslanci väčšinového národa by sa mali chopiť riešenia menšinového problému. Tvrdí to predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

Poukázal pritom na dnešné hlasovanie NR SR, ktorá odmietla podporiť zavedenie dvojjazyčných tabúľ na železniciach a železničných zastávkach v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín.
     

Išlo v poradí už o druhý neúspešný pokus poslancov strany Most-Híd presadiť takéto tabule. Tentoraz bol prediskutovaný aj s odborníkmi z ministerstva dopravy. "Bolo by veľmi dôležité, a chcel by som sa toho dožiť, aby v budúcnosti poslanci väčšinového národa sa chopili riešenia menšinového problému, a tým by dokázali, že budujeme občiansku spoločnosť," vyhlásil Bugár s tým, že voličov maďarskej národnosti treba osloviť skutkami, a nie maďarskými billboardmi.
     

Bugárovci navrhovali, aby Dopravný úrad zo zákona rozhodoval o umiestnení označenia železničnej stanice v jazyku národnostnej menšiny. Urobiť to podľa návrhu Mosta-Híd mal vo všetkých obciach, v ktorých sa v zmysle zákona o používaní jazykov menšín používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku a nachádza sa v nich železničná stanica. Navrhovaná zmena sa mala týkať približne 144 obcí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona