Smer, SNS, Most-Híd a #Sieť rokovali 8 hodín: Dohodli sa na prioritách programu

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 12:14 • 2 min
Smer, SNS, Most-Híd a #Sieť rokovali 8 hodín: Dohodli sa na prioritách programu

BRATISLAVA - Lídri strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť rokovali osem hodín o programových prioritách, ktoré budú základom programového vyhlásenia možnej budúcej vlády týchto subjektov.

slovakia

left justify in out

21:44 - Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť dohodli návrh programových priorít

Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť dnes dospeli k dohode pri návrhu programových priorít. Po viac ako osemhodinovom rokovaní delegácií strán to oznámil líder Smeru-SD Robert Fico.

 

"Výsledkom je návrh programových priorít, ktorý je kompletný a ktorý v utorok (15.3.) dopoludnia musí prejsť cez stranícke orgány príslušných strán. Hneď potom bude po 14. hodine pokračovanie rokovania na Úrade vlády SR," avizoval Fico.

 

V utorok sa má podľa jeho slov definitívne rozhodnúť o prioritách, ktoré by mohli byť súčasťou dohody o spolupráci štyroch subjektov pri vytváraní vlády a úprave pomerov v NR SR. Personálne otázky sa dnes neriešili.

 

"Prioritne, keďže ide o štyri subjekty s rôznymi pohľadmi a rozdielnymi hodnotami, sme riešili programové prieniky. Nenašli sme také témy alebo otázky, ktoré by nás definitívne rozdeľovali," uistil Fico.

 

Zároveň verí, že v utorok o 14. hodine sa začne úspešné rokovanie, ktoré sa skončí schválením priorít. "Potom budeme môcť pristúpiť k diskusiám o úprave pomerov v NR SR a vo vláde SR," dodal.

 

Robert Fico dnes prišiel pred novinárov sám, poskytol vyhlásenie bez možnosti kladenia otázok. Na Úrade vlády SR rokovali trojčlenné delegácie. Smer-SD reprezentoval Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a #Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa. Na rokovanie bol prizvaný aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

19:49 - Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť rokujú 7 hodín, podpisovať majú v utorok

Konkrétny dokument sa však dnes podpisovať nebude, podľa šéfa komunikácie Úradu vlády SR Erika Tomáša by sa tak malo stať v utorok (15.3.) po tom, ako dnes schválené body prerokujú aj jednotlivé stranícke centrály.

 

Na Úrade vlády SR rokujú trojčlenné delegácie. Smer-SD reprezentuje Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a #Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa. Na rokovanie bol prizvaný aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

Ak zostane aj v tomto volebnom období pätnásťčlenný kabinet, Smer-SD by mal v ňom nominovať sedem členov vlády, po troch by mali navrhnúť SNS a Most-Híd a dvoch Sieť. Podľa informácií agentúry SITA trvá Smer-SD na tom, že okrem postu premiéra obsadí aj pozície ministrov vnútra a financií. Na týchto miestach by mali zostať Robert Kaliňák a Peter Kažimír. Smeru by mal pripadnúť aj rezort zahraničia, ktorý by mal viesť súčasný minister Miroslav Lajčák. Marek Maďarič už pred voľbami avizoval, že si vie ťažko predstaviť ďalšie pôsobenie na ministerstve kultúry. Je možné, že obsadí inú funkciu vo vláde alebo v parlamente.


SNS by mal pripadnúť rezort obrany. Národniari majú záujem aj o jeden z ekonomických rezortov. Rovnako aj Most-Híd. Národniari a Most-Híd by si tak mali rozdeliť medzi sebou posty ministrov hospodárstva a dopravy. Strana Bélu Bugára by na tento post nominovala Ivana Švejnu. 


Podľa niektorých informácií má SNS záujem o kreslo predsedu parlamentu. Mal by ním byť predseda strany Andrej Danko. Ak by vznikla takáto dohoda, súčasný šéf NR SR Peter Pellegrini by sa mal vrátiť na ministerstvo školstva. V hre o predsedu zákonodarného zboru je aj meno ministra Maďariča. Ak vznikne nová vládna koalícia, okrem predsedu parlamentu by obsadila aj tri kreslá podpredsedov. Jeden podpredseda NR SR by bol z opozície. V skončenom volebnom období mala opozícia dve miesta podpredsedov.

 

16:53 - Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sú v polovici rokovaní o programe

Lídri strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Siete sú po takmer štyroch hodinách rokovania v polovici diskusie o programových prienikoch, ktoré majú tvoriť základ programového vyhlásenia novej vlády. Novinárom to oznámil šéf komunikácie Úradu vlády SR Erik Tomáš s tým, že politici uzavreli štyri z ôsmich veľkých kapitol.

 

Na Úrade vlády SR rokujú trojčlenné delegácie. Smer-SD reprezentuje Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a #Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa. Na rokovanie bol prizvaný aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

16:50 - Bugár v liste vysvetľuje rokovania so Smerom a SNS

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár napísal členom strany a jej sympatizantom list, v ktorom vysvetľuje, prečo jeho strana rokuje o možnej spolupráci so Smerom a SNS. List zverejnil aj na sociálnej sieti. Výsledky parlamentných volieb sú podľa neho odrazom sklamania voličov z doterajšieho vývoja na Slovensku. „Bezbrehé strašenie voličov a neriešenie najpálčivejších otázok súvisiacich so sociálnymi problémami priniesli do parlamentu extrémistické sily a posilnili pseudostrany, ktoré vznikajú a silnejú na pocite nenávisti a burcovania. Toto všetko v období, keď v Európe situácia vrie, keď extrémisti sa v každej krajine posilňujú, keď neďaleko našich hraníc sa bojuje,“ napísal s tým, že ani jeho nepotešili výsledky parlamentných volieb. A to nielen z pohľadu jeho strany.


Most-Híd začal po voľbách rokovanie o stabilnej pravicovej vláde, čím Bugár plnil to, čo sľúbil. „Dokázali sme urobiť hrubú čiaru, o ktorú nás prosili partneri a prehltnúť historické hranice medzi nami a SNS. Dokonca som bol ochotný akceptovať aj politikov, ktorí do tohto procesu vstúpili spolu s pošramotenou povesťou. Všetko preto, aby mohla vzniknúť takáto vláda,“ napísal. A to podľa neho za situácie, keď už pri úvodných rokovaniach bolo zrejmé, že ani SaS, ani OĽaNO, ani Sieť nemôžu garantovať jednotný postup svojich budúcich klubov v parlamente. „Stabilitu takejto vlády spochybnil aj sám Richard Sulík, keď hovoril o tom, že je jedno, na aký dlhý čas vznikne. Nádej na vznik akejkoľvek pravicovej vlády, aj nestabilnej, padla v momente, keď SNS oznámilo, že do takejto vlády nepôjde,“ konštatoval Bugár. 


Preto Most-Híd vyzval všetky štandardné politické strany – Smer, SNS, SaS a Sieť, aby prehodnotili svoje postoje a začali spolu rokovať, približovať svoje stanoviská. „Keď dokázala onú pomyselnú hrubú čiaru urobiť strana Most-Híd, môžu a mali by aj ostatní. Ak by sa to stalo, vznikla by ústavná väčšina, ktorá môže na dlhú dobu stabilizovať situáciu v krajine,“ napísal Bugár, ktorý tvrdí, že za celú svoju politickú kariéru nebol postavený pred takúto ťažkú situáciu. „Som presvedčený, že politik musí vedieť prijímať nielen populárne, ale aj správne rozhodnutia. Vedel som, čo nás čaká. A napriek tomu sme sa rozhodli, že sa zúčastníme na rokovaní o zostavení pravicovo-ľavicovej vlády. Preto, lebo otázka dnes nestojí tak, či táto krajina bude mať vládu pravicovú, alebo ľavicovú. Otázka stojí tak, či dokážeme udržať demokratický systém v tejto krajine, či dokážeme udržať proeurópské a proatlantické smerovanie Slovenska. Alebo pripustíme predčasné voľby, ktoré posilnia chaos, extrémistov, nenávisť a nesystémové prvky na našej politickej scéne,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie. 

 

13:35 - MOST-HÍD Ľutuje zrušené rokovanie s SMK, je pripravená spolupracovať

 

Strana Most-Híd prijala s ľútosťou vyhlásenie Strany maďarskej komunity (SMK) o tom, že na dnes plánované rokovania s Mostom-Híd odkladá. Ako sa uvádza vo vyhlásení Mosta-Híd, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca strany Matej Kováč, "po viacmesačnej komunikácii o dôležitosti spolupráce je rozhodnutie SMK prekvapivé a je pre nás sklamaním. Ako dôvod označili rokovania o vzniku novej vlády. Pritom motívom stretnutia Mosta-Híd a SMK nemalo byť zostavenie vlády, ale diskusia o politickom zastúpení maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku v budúcnosti." 


SMK doobeda na tlačovej besede oznámila, že odkladá rokovanie so stranou Most-Híd, ktoré bolo plánované na dnes. Ako ďalej povedal na tlačovej konferencii v Bratislave predseda republikovej rady SMK László Szigeti, dôvodom je črtajúca sa vládna koalícia, ktorej súčasťou by mohla byť aj Slovenská národná strana (SNS). "Táto skutočnosť nás viedla k zasadnutiu predsedníctva, ktoré sa zišlo v nedeľu večer a uzniesli sme sa na tom, že za daných okolností sa delegácia SMK na dnešnom rokovaní nezúčastní," povedal. Pre SMK je SNS vo vláde problematická, nie je to v súlade s hodnotovou orientáciou strany. 


Most-Híd v reakcii na tieto tvrdenia dodáva, že "ak SMK nájde v sebe silu, aby po vyslovených slovách bola ochotná na reálnu spoluprácu na južnom Slovensku, strana Most-Híd je naďalej pripravená na rokovania". Podľa Mosta-Híd je však otázne, či je SMK, strana, ktorá ostala bez lídra, schopná zodpovedne prijímať rozhodnutia. "Veríme, že sa SMK podarí v blízkej dobe pozviechať a nechytí sa za hlavu opäť len rok pred voľbami, keď už bude príliš neskoro," dodáva sa v stanovisku strany Most-Híd k zrušenému rokovaniu so stranou SMK.

 

img
 

Odchody z poslaneckého klubu Most-Híd zatiaľ nehrozia. Povedal to dnes pred rokovaním lídrov Smeru-SD, SNS, #Siete a Mosta-Híd šéf strany Béla Bugár s tým, že nikto odchod nenaznačil.

 

"My máme rozhodnutie celého predsedníctva, všetkých poslancov, ísť rokovať a pretlačiť naše programové priority," povedal Bugár. Na otázku, ako vníma vyjadrenie šéfa SaS Richarda Sulíka, že rodiaca sa koalícia je mačkopes, Bugár odvetil, že zodpovedný politik by mal najprv rozmýšľať, či urobil všetko pre to, aby tu mohla vzniknúť iná vláda, napr. s 90 hlasmi. "Aj Sulík, aj #Sieť, aj my a Smer-SD, to by bola absolútne iná vláda. Pán Sulík nevie a necíti tú zodpovednosť," dodal Bugár.

 

Predsedovia SNS Andrej Danko, #Siete Radoslav Procházka aj Bugár už s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom separátne rokovali. Dnes majú hľadať programové prieniky za okrúhlym stolom všetci pohromade.

 

Strana Most-Híd bude rokovať so Smerom-SD, SNS a Sieťou o svojich programových prioritách. Podľa informácií z vnútra strany je pre nich ich presadenie nutnou podmienkou pre možnosť vstupu do vlády. Ak by sa to nepodarilo, tak takáto vláda nevznikne. Podmienkou Mosta-Híd pre vstup do vlády je napríklad zhoda na postavení Slovenska v Európe. Strana Bélu Bugára preto bude požadovať vyjadrenie jednoznačnej proeurópskej a proatlantickej orientácie budúcej vlády, ale aj aktívny a konštruktívny prístup pri riešení otázok budúcnosti eurozóny, schengenského priestoru a Európskej únie. „Budúca vláda musí brať s plnou vážnosťou naše záväzky voči partnerom z NATO,“ povedal zdroj z Mosta-Híd s tým, že strane ide aj o zmenu štýlu politiky vlády smerom dovnútra a smerom k EÚ.


Pre Most-Híd sú dôležité aj protikorupčné opatrenia. Medzi ne zaraďuje zavedenie protikorupčnej doložky pri každom zákone, prijatie účinného protischránkového zákona, ale aj otvorené vládnutie. „Chceme odpolitizovanie polície a nezávislú inšpekciu polície,“ povedal pre agentúru SITA jeden z predstaviteľov strany. Most-Híd tiež požaduje verejnú kontrolu prokuratúry a zavedenie procesnej nezávislosti prokurátora. Činnosť súdov chce Most-Híd zefektívniť cez posilňovanie verejnej kontroly justície až po zverejňovanie hodnotení sudcov. Meniť chce aj spôsob voľby sudcov Ústavného súdu SR.


Jednou z priorít strany sú aj menšinové práva. Strane ide o financovanie menšinových kultúr, posilnenie dvojjazyčnosti, riešenie situácie málotriedok, či zmenu metodiky výučby slovenského jazyka na menšinových školách. Znižovanie regionálnych rozdielov si v Moste-Híd predstavujú zabezpečením riadenej investičnej pomoci do regiónov, v ktorých miera nezamestnanosti prekračuje 13%. Investičné stimuly by si mohli nárokovať domáci malí a strední podnikatelia pri splnení objektívnych podmienok pri tvorbe pracovných miest. Rýchlostné cesty a diaľnice by mali byť dostupné z každej obce minimálne do 30 minút. Most-Híd chce chrániť domácu poľnohospodársku výrobu s dôrazom na malé a stredné podniky a farmy rodinného typu. Chce tiež obnoviť domáci spracovateľský segment, zaviesť krátke odbytové reťazce.


Pri stabilizácii podnikateľského prostredia chce Most-Híd presadiť prijatie ústavného zákona o daňovej stabilite. Vláda by mala smerovať k vyrovnanému rozpočtu a zníženiu zadlženosti. Most-Híd je aj za zníženie daňového odvodového zaťaženia a administratívnej záťaže malých a stredných podnikateľov. Zmeniť chce aj spôsob valorizácie dôchodkov. V oblasti školstva chce strana dosiahnuť prijatie dlhodobej konsenzuálnej koncepcie rozvoja školstva na Slovensku do roku 2030, vrátane posilnenia občianskej výchovy v oblasti politickej a historickej uvedomelosti mládeže. Stredné odborné a vysoké školstvo má byť prepojené s trhom práce. Podľa strany treba rokovať so zástupcami odborov o postupnom zvyšovaní platov učiteľov. V rezorte zdravotníctva chce Most-Híd zaviesť krízový manažment s centrálnym verejným obstarávaním. Presadzuje tiež sfunkčnenie eHealth v celom rozsahu. V poplatkoch u lekára má byť zavedený poriadok. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies