Bugár: Obmedzenie výrokovej imunity je gordický uzol

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 12:29 • 2 min
Bugár: Obmedzenie výrokovej imunity je gordický uzol

BRATISLAVA - Problematika obmedzenia výrokovej imunity poslancov tak, aby v pléne Národnej rady SR nemohli beztrestne zaznievať xenofóbne či rasistické výroky, je gordický uzol. Pre TASR to povedal líder koaličného Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

O potrebe obmedzenia indemnity už viackrát hovoril šéf Mandátového a imunitného výboru NR SR Richard Raši (Smer-SD), ktorý riešil nenávistné výroky poslancov ĽSNS. Keďže platí výroková imunita, maximálnou sankciou voči nim je pokuta 1000 eur.

 

"Mali by sme byť opatrnejší, lebo ak zoberieme výrokovú imunitu úplne, stačí, ak tu niekto spomenie nejaký podnik či podnikateľa a okamžite bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť. Preto rozmýšľame, že áno, nebolo by to zlé, ale musíme si byť istí, či neurobíme ešte horšie," povedal Bugár.

 

Podľa jeho slov je totiž na stole otázka, či sa dá výroková imunita obmedziť. "Nevidel som nikde v Európe, žeby bola obmedzená spôsobom, že sa niektorých vecí týka a iných nie. Toto musíme preskúmať. Každý hovorí, že ak, tak treba zobrať celú indemnitu. Je to gordický uzol," uzavrel s tým, že o problematike sa už radil aj s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd).

 

Jej hovorca Peter Bubla pre TASR potvrdil, že niektorí poslanci so Žitňanskou na túto tému komunikujú. "Osobne to považuje za právne aj politicky ťažkú otázku, ktorá má isté ratio, ale prináša aj viaceré riziká. To politické rozhodnutie musí zrejme padnúť v prvom rade medzi poslancami v parlamente. V každom prípade, keď to bude aktuálne, ministerstvo spravodlivosti je, samozrejme, pripravené prispieť aj do právneho riešenia," povedal Bubla.

 

Raši nedávno povedal, že kotlebovci zneužívajú výrokovú imunitu poslancov na šírenie svojich xenofóbnych názorov. Je preto podľa jeho slov na mieste zamyslieť sa nad jej obmedzením.

Poslancov ĽSNS zároveň vyzval, aby imunitu nezneužívali a svoje xenofóbne reči hovorili aj mimo parlamentu, kde za ne môžu byť stíhaní. V parlamente im hrozí maximálne pokuta 1000 eur. "Ak ste si istí o svojej pravde v týchto výrokoch, nezneužívajte parlament. Vyjdite von, povedzte to tam a potom nech rozhodne súd. Tu ste majstri sveta a vonku si dávate pozor, aby ste nepovedali niečo, za čo vás môžu potrestať," odkázal kotlebovcom Raši.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona