Bugár: O Hedvige Žákovej Malinovej sa predčasne vyjadrovali iní, nie Andrej Kiska

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 16:52 • 2 min
Bugár: O Hedvige Žákovej Malinovej sa predčasne vyjadrovali iní, nie Andrej Kiska

BRATISLAVA - Predseda Mosta-Híd Béla Bugár nesúhlasí s názorom, že vyjadrenie nastupujúceho prezidenta Andreja Kisku o milosti pre Hedvigu Žákovú Malinovú bolo predčasné.

slovakia

left justify in out

"Ešte pomaly ani nebolo začaté konanie zo strany polície a už sa pán premiér a minister vnútra vyjadrovali a odsúdili ju, že klame a podvádza. Myslím si, že oveľa dôležitejšie je vyjadriť vôľu zo strany pána (nastupujúceho, pozn. TASR) prezidenta. Pán prezident povedal, že keby bola odsúdená, milosť jej udelí," povedal Bugár po dnešnom rokovaní Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku, ktorý chce na podporu Hedvigy Žákovej Malinovej organizovať demonštráciu.
     

Nastupujúceho prezidenta za výrok, podľa ktorého v prípade odsúdenia Hedvigu Žákovú  Malinovú omilostí, kritizoval 14. apríla predseda SNS Andrej Danko. Vyhlásil, že je dehonestáciou práce orgánov činných v trestnom konaní a súdov, ak budúci prezident povie, že niekomu udelí milosť bez ohľadu na výsledky budúceho súdneho procesu. Vyzval preto Andreja Kisku, aby "takéto generálne požehnanie dementoval, zobral svoje slová späť a prinajmenšom vyčkal na koniec súdneho procesu". 
     

Aj politológ Michal Horský vtedy konštatoval, že nie je vhodné, aby prezident sľuboval milosť alebo amnestiu skôr, ako prebehne súd. V tomto zmysle má podľa neho Slovensko zlú skúsenosť s amnestiami Vladimíra Mečiara. 
     

Naopak, predseda Republikovej rady Strany maďarskej komunity (SMK) László Szigeti považuje za dobré, ak sa Andrej Kiska už dnes vyjadruje aj k tejto kauze. "Myslím si, že to, čo povedal, si rozmyslel. A zrejme pouvažoval, zvažoval slová, akým spôsobom sa vyjadril a určite si bude stáť za svojím vyjadrením," povedal Szigeti.
     

Bugár slová nastupujúceho prezidenta oceňuje, dúfa však, že milosť reálne nebude musieť udeliť. "V našom záujme je, aby nebola ani odsúdená. Ak bude odsúdená na základe vykonštruovaných dôkazov, hovorím ešte raz, že sedem rokov dozadu zisťovať, v akom mentálnom stave bola, ja si myslím, že toto je choré a ak by bola odsúdená, sama by sa odsúdila justícia," vyhlásil Bugár.
     

"To, že tu skoro osem rokov naháňame človeka a nedokážeme to dotiahnuť do konca, pokladám až za porušenie ľudskej dôstojnosti. Už sa to malo dávno ukončiť," konštatoval Kiska 10. apríla pre TV Markíza a dodal, že ak Hedvigu Žákovú Malinovú odsúdia, on ju určite omilostí.
     

"Prokurátor Generálnej prokuratúry podal 2. apríla 2014 obžalobu na obvinenú Hedvigu Žákovú Malinovú pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy," uviedla 4. apríla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Obžaloba bola podaná na Okresný súd v Nitre.
     

Celá kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je Hedviga Žáková Malinová stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona