Bugár: Novela ústavy je už u prezidenta, čakáme na podpis

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 14:32 • 2 min
Bugár: Novela ústavy je už u prezidenta, čakáme na podpis

BRATISLAVA - Novela Ústavy SR, ktorá otvára cestu k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara, je už v Prezidentskom paláci. Povedal to dnes podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) s tým, že dnes dopoludnia ju podpísali predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) aj premiér Robert Fico (Smer-SD), a teraz je na rade hlava štátu.

slovakia

left justify in out

"Čakáme, kedy to podpíše. Želáme si, aby to bolo čo najrýchlejšie, lebo aj zverejnenie v Zbierke zákonov trvá aspoň deň," povedal Bugár.

 

Danko sa odvolal na predbežnú správu z paláca, podľa ktorej sa Andrej Kiska chystá podpísať novelu ústavy až v utorok (4.4.). "Dúfam, že je to omyl a podpíšu to čo najskôr," povedal.

 

Poslanci čakajú, kedy bude zmena ústavy zverejnená v Zbierke zákonov. Až potom môžu pristúpiť k samotnému zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara, ako aj milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi. To sa dá dosiahnuť uznesením. Aby sa o ňom začalo rokovať, musí o to požiadať aspoň 30 poslancov. Na jeho schválenie je potom potrebných minimálne 90 hlasov. Ak plénum amnestie takýmto uznesením zruší, preverí ho ešte Ústavný súd SR, a to do 60 dní.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies