Bugár: Nevymenovanie Čentéša zostane ako čierny bod v demokracii

NETKY.SK • 27 December 2014, 15:14 • 2 min
Bugár: Nevymenovanie Čentéša zostane ako čierny bod v demokracii

BRATISLAVA - Nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora zostane ako čierny bod v slovenskej demokracii. Tvrdí to predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

Dnes už situácia podľa neho normálne riešiteľná nie je. "Nedá sa to vyriešiť tak, že nedôjde k ujme jedného alebo druhého," povedal v rozhovore pre TASR Bugár.
      

Šéf KDH Ján Figeľ sa nazdáva, že by sa situácia dala riešiť, ak by sa Jaromír Čižnár rozhodol uvoľniť funkciu Jozefovi Čentéšovi. Figeľ nepovedal, či by to Čižnár mal urobiť.
      

"Ja som mu pripomenul jeho výrok spred voľby, keď povedal, že počká na rozhodnutie Ústavného súdu. Nepočkal a zdôvodňuje to rozhovormi s Čentéšom. Som presvedčený, že z hľadiska rešpektovania inštitúcií bolo treba počkať na Ústavný súd," povedal v rozhovore pre TASR Figeľ.
      

Slovensko má za generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorého zvolil parlament hlasmi Smeru-SD. Opozícia sa na voľbe nezúčastnila. V čase voľby ešte nebolo jasné, či Ivan Gašparovič ako vtedajší prezident SR porušil práva Jozefa Čentéša, keď ho nevymenoval, alebo nie.
      

Ústavný súd rozhodol len nedávno. Povedal, že Gašparovič mal Čentéša vymenovať, a keďže to neurobil, porušil jeho práva. Súd tiež určil, že Čentéš má dostať ako odškodné 60.000 eur.
      

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu uviedol, že Čentéšovi prisúdil odškodnenie, ale na druhej strane nespochybnil legitimitu zvolenia Jaromíra Čižnára.
      

Komentovať rozhodnutie súdu nechce. "Môžem len skonštatovať, že na čele prokuratúry stojí legitímne zvolený generálny prokurátor, ktorý podľa mňa odvádza dobrú prácu," povedal v rozhovore pre TASR Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona