Bugár: Neočakával som, že Mečiar bude hovoriť niečo iné, nezmenil sa

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 08:00 • 2 min
Bugár: Neočakával som, že Mečiar bude hovoriť niečo iné, nezmenil sa

BRATISLAVA - Predseda koaličného Mostu-Híd Béla Bugár dnes neočakával, že expremiér Vladimír Mečiar bude k téme amnestií hovoriť niečo iné. Povedal to dnes novinárom potom, ako absolvoval s niekdajším predsedom vlády diskusiu v spravodajskej televízii TA3. Hlavnou témou debaty bol návrh na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií.

slovakia

left justify in out

"Ja ho poznám, pán Mečiar sa nezmenil. Ale malo to význam. Minimálne tí ľudia, ktorí v tom období nežili, dostali trošku prehľad, čo sa vtedy udialo," myslí si Bugár.

 

Či sa mu podarí presvedčiť aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby jeho strana zahlasovala za zrušenie amnestií, povedať nevedel. "Budem sa snažiť," deklaroval. Tvrdenie Mečiara, že zrušenie amnestií ohrozuje republiku, označil za blud. "Naopak, dokonca si myslím, že to republiku očistí," dodal Bugár.

 

Mečiar opustil budovu TA3 televízie až po viac ako dvoch hodinách od ukončenia relácie. Pri čakajúcich novinároch sa nezastavil.

 

Pred televíziou sa počas vysielania relácie zhromaždilo niekoľko protestujúcich na čele s poslancami NR SR Martinom Poliačikom (SaS), Jozefom Viskupičom a Jánom Maroszom (obaja OĽaNO-NOVA) s malými transparentmi, ako „S pánom Bohom choď už od nás“, „Skutok sa stal“ či „Mečiar, si zodpovedný za vraždu Róberta Remiáša“.

 

"Dozvedeli sme sa, že Vladimír Mečiar dostane priestor v médiách a veľmi operatívne sme sa dohodli, že tento priestor by nemal ostať bez komentára. Preto sme sa rozhodli zorganizovať návštevu pred TA3. Ja si myslím, že má jedinú možnosť, a to ospravedlniť sa za to, ako zneužíval štátnu moc, ako bol pri tom, keď sa organizoval únos Michala Kováča mladšieho. Keď SIS bola zneužívaná na to, aby spolupracovala pri vraždení občanov," povedal Viskupič.

 

Poliačik priznal, že od Mečiara neočakáva nič. "Moja celá mladosť a krajina, ktorú milujem a v ktorej som vyrastal, je znásilnená a zneužitá človekom, ktorý dnes obhajuje svoju minulosť. Človekom, ktorý poohýbal justíciu, ktorý rozpredal a rozkradol majetok tohto štátu, človekom, ktorý si dnes stále môže užívať majetky, pri ktorých neukázal ako sa k nim dostal," dodal.

 

Bugár v relácii vyhlásil, že bude presviedčať svojich koaličných partnerov Smer-SD a SNS, aby podporili zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. "Stačí desať hlasov a je deväťdesiatka. Budem presviedčať," povedal šéf Mostu-Híd, ktorý vníma určité zmeny názorov na zrušenie amnestií v Smere-SD a silnejúcu spoločenskú objednávku.

 

Mečiar trvá na nezrušiteľnosti amnestií, ktoré udelil v roku 1998 a týkajú sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. "Ústavný súd povedal, že sú nezrušiteľné. Parlament nemá kompetenciu zrušiť amnestie," uviedol Mečiar, podľa ktorého by to mohlo skončiť na európskom súde. Sám by ale podanie nedal. "Nemusím, tu sú ľudia, ktorým záleží na právnom statuse tohto štátu," poznamenal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona