Bugár: Navrhuje predškolskú dochádzku pre deti z najchudobnejších skupín

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 11:39 • 2 min
Bugár: Navrhuje predškolskú dochádzku pre deti z najchudobnejších skupín

BRATISLAVA - Strana Most-Híd pripravila návrh na zavedenie predškolskej dochádzky. Ten už prerokovala s ministerstvom školstva, Združením miest a obcí Slovenska, starostami obcí a chce o ňom rokovať aj s koaličnými partnermi. Príprava návrhu a jeho predloženie koaličným partnerom je súčasťou plnenia programových priorít a Občianskej vízie, ktoré strana predstavila už pred voľbami.

slovakia

left justify in out

„V oblasti národnostných menšín sa nám podarilo zachrániť málotriedky, posilniť dvojjazyčnosť na železniciach a na súdoch a parlament už rokuje aj o zákone o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. Dnes prezentujeme návrh strany Most-Híd o predškolskej dochádzke detí, najmä, ale nielen, z marginalizovaných komunít,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda strany Béla Bugár s tým, že prostredníctvom materských škôl sa dá práve deťom z najchudobnejších komunít šanca uspieť.

 

„Ako štát by sme mali podporiť najslabšie a najzraniteľnejšie skupiny, obzvlášť deti, ktoré určite nemôžu za to, že žijú v hanebne nepostačujúcich podmienkach,“ uviedol Bugár.

Na význame zavedenia povinnej predškolskej dochádzky sa dlhodobo zhodujú experti a potrebu jej zavedenia potvrdzujú aj posledné výsledky prieskumu Agentúry Európskej únie pre základné práva, ktorý na Slovensku v tejto oblasti odhalil a identifikoval závažné nedostatky. „Školstvo je jedna z najdôležitejších oblastí integrácie Rómov. Navrhujeme systémové zmeny v procese výchovy a vzdelávania detí z chudobných rodín. Povinná predškolská príprava je jedným z krokov,“ uviedol Ábel Ravasz, ktorý je splnomocnencom vlády pre rómske komunity. Ak má byť škôlka povinná, musí byť podľa neho bezplatná.

 

„V ideálnom prípade by sme chceli aj teplú stravu raz denne ako motivačný prostriedok pre rodičov, keďže represiu nevnímame ako systémové riešenie v tejto oblasti. Pre rodičov, ktorí svoje deti nechcú dávať do materských škôl, sme v návrhu uplatnili takzvaný opt-out systém, na základe ktorého rodič pri splnení istých podmienok bude môcť svoje dieťa z povinnej predškolskej dochádzky odhlásiť,“ dodal Ravasz.

Povinná predškolská dochádzka v medzinárodnej praxi nie je výnimkou. V krajinách, v ktorých je zavedená, zaškolenosť detí, ich pripravenosť na školu a spoločenský život je na oveľa vyššej úrovni. Ako príklad uviedli predstavitelia Mostu-Híd susedné Maďarsko, kde sa zaškolenosť detí z marginalizovaných rómskych komunít v materských školách po zavedení povinnej predškolskej dochádzky zvýšila na 95 percent.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies