Bugár: Napätie bolo v slovensko-maďarských vzťahoch vážne

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 10:26 • 2 min
Bugár: Napätie bolo v slovensko-maďarských vzťahoch vážne

BRATISLAVA – Napätie v slovensko-maďarských vzťahoch bolo pred piatimi rokmi, keď vznikala strana Most-Híd, podľa jej predsedu Bélu Bugára dosť vážne.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, so Stranou maďarskej koalície (SMK) už neboli ochotné rokovať ani iné opozičné strany. „Keď sme založili stranu, došlo k upokojeniu vzťahov. Nie je všetko vyriešené, ale upokojenie bolo cítiť,“ povedal, pričom pripomenul, že v tom období bolo viacero protestov na oboch stranách hranice. „Pamätáme sa, čo robil Slota napríklad v Komárne. Toto skončilo a nielen tým, že Slota sa do parlamentu nedostal. Skončilo to aj preto, že sme začali problémy riešiť inak. Aj keď nehovorím, že sú vyriešené. Ale dokázali sme prijať oveľa lepšiu úpravu používania menšinových jazykov, ako keď SMK malo dvadsať poslancov v parlamente,“ zdôraznil Bugár.

 

Most-Híd podľa Bugára riešil za päť rokov existencie také veci, ktoré nikto neriešil. „Snažili sme sa pomôcť regiónu Rimavskej Soboty, ktorá je najtvrdšie skúšaným regiónom. Je tam najvyššia nezamestnanosť,“ povedal s tým, že doniesli do okresov najviac postihnutých nezamestnanosťou 15 000 nových pracovných miest. Bugár však vidí aj negatíva, keď sa Most-Híd v roku 2010 dostal do vlády ako nová strana, prilepili sa na ňu hneď ľudia, ktorých nepoznali a neskôr spôsobovali problémy. „Museli sme sa s nimi rozlúčiť. Dnes je strana stabilná. Povedali sme, čo chceme a ako riešiť. Sme čitateľnou stranou pre našich partnerov aj sympatizantov,“ uviedol. 

 

Založenie novej strany ohlásili exčlenovia vtedajšej Strany maďarskej koalície 9. júna 2009, 14. júna začali zbierať podpisy, ktoré na zaregistrovanie strany požaduje zákon. Za 11 dní ich zozbierali 30-tisíc. 3. júla 2009 ministerstvo vnútra stranu zaregistrovalo. Prípravný výbor strany tvorili exčlenovia SMK a poslanci NR SR Béla Bugár, László Nagy, Zsolt Simon, Gábor Gál a Tibor Bastrnák. Ďalšími členmi prípravného výboru boli vtedajší starosta Veľkých Raškoviec, dnes poslanec NR SR Elemér Jakab a ďalší dvaja odídenci zo štruktúr SMK, ktorí sú dnes poslancami NR SR László Solymos a Péter Vörös. Ustanovujúci snem Most-Híd sa konal 10. júla 2009. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona