Bugár: Musíme niečo robiť, aby sa z NR SR nestal cirkus

NETKY.SK • 5 Február 2017, 13:07 • 2 min
Bugár: Musíme niečo robiť, aby sa z NR SR nestal cirkus

BRATISLAVA - Rokovací poriadok naozaj začína fungovať. Je dôležité, aby Národná rada (NR) SR rokovala o veciach efektívne.

slovakia

left justify in out

Musíme niečo robiť, aby sa z NR SR nestal cirkus. V relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda NR SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

 

V otázke výrokovej imunity strana začala diskutovať s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). "Ja si myslím, že sa to dá. Otázne je, či to urobíme generálne, to znamená, už žiadna imunita na výroky poslancov, alebo povieme, že na výroky poslancov, ktoré sa týkajú extrémizmu, hanobenia neplatí výroková imunita. Takže momentálne rozmýšľame a zisťujeme, ako je to v európskom práve," uviedol Bugár. Čo sa týka Mosta-Híd, zdôraznil, že súhlasia s tým, aby v tomto prípade neplatila žiadna imunita, pričom je dôležité, aby zákon bol absolútne čistý.

 

Pripomenul, že od 1. februára sa na základe zákona prísnejšie prihliada na to, čo sa považuje za extrémizmus. Za dôležité považuje i obmedzenie kriminality na internete ohľadom extrémizmu.

 

Ak niekto tvrdí, že extrémizmus rastie preto, že je tu korupcia, tak to nie je pravda. "To, že je tu korupcia áno, proti tomu treba bojovať. Ale vzniká to aj preto, lebo možno že tá výchova, to znamená vzdelávanie, to nejakým spôsobom zanedbalo," konštatoval Bugár.

 

Ak podľa neho príde nejaký extrémista či populista s rýchlym riešením problému, je to klamstvo. "Bohužiaľ ľudia v poslednej dobe čakajú vždy nejakého mesiáša," dodal. Zároveň zdôraznil, že proti extrémizmu je potrebné bojovať aj na úrovni parlamentu. Všetko negovať v štáte je podľa neho zlé a "dáva to náboje tým, ktorí používajú extrémistické metódy".

 

V otázke ústavnej zmeny regionálnych volieb vysvetlil, že voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by sa mali konať naraz so samosprávnymi voľbami. Očakáva, že táto zmena prinesie väčšiu volebnú účasť a úsporu finančných prostriedkov.

 

V rámci zákona o voľbe šéfov VÚC zdôraznil, že chcú, aby šlo o jednokolové voľby. Napriek tomu, že opozícia argumentuje, že jednokolové voľby posilnia práve extrémistov, Bugár uviedol, že Marian Kotleba (ĽSNS) ako predseda Banskobystrického samosprávneho kraja zvíťazil práve v druhom kole. Dôležité je podľa neho, aby štandardné politické strany dospeli k dohode a postavili silného kandidáta.

 

V otázke spolupráce Strany maďarskej komunity (SMK) a Mosta-Híd si Béla Bugár myslí, že ak strany budú schopné spolupracovať vo voľbách do VÚC, v samosprávnych voľbách i v eurovoľbách, potom si vie predstaviť i spoluprácu vo voľbách do NR SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies