Bugár: Most-Híd má po roku dobré výsledky, musíme však viac bojovať proti korupcii

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 18:38 • 2 min
Bugár: Most-Híd má po roku dobré výsledky, musíme však viac bojovať proti korupcii

KOMÁRNO - Strana Most-Híd za uplynulý rok, čo je v súčasnej vláde, dosiahla dobré výsledky. Spoločnosť očakáva úspešnejší boj proti korupcii a štátne inštitúcie by mali lepšie informovať verejnosť, napríklad aj o priebehu vyšetrovaní káuz. Povedal to dnes v Komárne predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii spolu s poslancom Národnej rady SR za stranu Most-Híd Tiborom Bastrnákom hovorili o doterajších poznatkoch výjazdu predstaviteľov Mosta-Híd v Nitrianskom kraji, v ktorom navštívili 16 obcí a miest.

 

"Za ten rok, samozrejme, ja si myslím, že máme dobré výsledky. Keď si zoberiete aj ekonomiku, keď si zoberiete ďalšie veci, sme dobre naštartovaní ako štát. Samozrejme vidíme aj to, že sú tu oveľa väčšie očakávania napríklad v boji proti korupcii, určite," zdôraznil Bugár.

 

Mostu-Híd sa podľa predsedu v tejto vláde podarilo to, čo sa nepodarilo vo dvoch Dzurindových vládach, ani v Radičovej vláde. Ako príklad uviedol zákon o menšinovom kultúrnom fonde, v ktorom sa zavedie určitý samosprávny princíp pre menšiny.

 

Nedostatkom Mosta-Híd je ale na jednej strane skutočnosť, že nevie predať výsledky svojej práce. Bugár pripustil, že hlučnejší sú tí, ktorí kritizujú. Na druhej strany nedostatkom je, že o osude vyšetrovaní káuz verejnosť nie je dostatočne rýchlo informovaná. "Keď je to len reakcia na obvinenie opozičného kolegu poslanca, tak je to už len obrana," myslí si predseda vládnej strany.

 

Na otázku negatívneho vzťahu Mosta-Híd s maďarskou vládou, pričom medzivládne slovensko-maďarské vzťahy sú historicky veľmi dobré, podotkol, že Most-Híd má voličov tu na Slovensku.

 

"Ja som zodpovedný im za to, čo urobím, prípadne čo neurobím. To, že maďarská vláda sa takýmto spôsobom chová voči nám, je to na škodu voličov, lebo ak by sme napríklad len tú možnosť cezhraničnej spolupráce využili oveľa lepšie, keby maďarská vláda bola v tomto aktívnejšia, keby využívala, boli by viditeľnejšie výsledky. Napríklad pred dvoma rokmi boli uzatvorené memorandá o otvorení nových hraničných priechodov, ale od tej doby sa nič nerobí. Problém je v tom, že maďarská vláda sa rozhodla, že jej partnerom je SMK, tá ale nemá informácie zo slovenskej vlády, my zase nemáme z maďarskej, tým pádom to stojí, ale to je ich rozhodnutie. Škodia záujmom občanov SR maďarskej národnosti. Ale ja to riešiť nebudem, ja riešim to, čo môžem, sme v tejto vláde a našou úlohou a povinnosťou je všetko urobiť preto, aby občania boli spokojnejší," uzavrel Bugár.

 

Členovia vlády a parlamentní poslanci Mosta-Híd sa v Nitrianskom kraji stretli s predstaviteľmi tamojších inštitúcií, so starostami a primátormi, študentmi stredných a vysokých škôl, ako aj s občanmi. Zo stretnutí vyplynulo, že mnohé informácie sa nedostávajú k ľuďom. Napríklad starostovia nevedeli o zmenách podmienok účasti v súťažiach o fondy Európskej únie.

 

"My sme súťaže zmenili na dvojkolové, to znamená, že v prvom kole stačí len dať nejaký zámer, to nestojí peniaze a pokiaľ ten zámer prejde hodnotiteľmi ako dobrý, až potom treba vypracovať konkrétne projekty, potom stavebné povolenie, to znamená veci, ktoré samozrejme stoja už nejaké peniaze. Musím vám povedať, že bohužiaľ aj napriek tomu, že vtedy sme mali tlačovú konferenciu, nejako sa to nedostalo - okrem jedných - do médií, tým pádom ani zainteresovaní, hlavne teda starostovia o tom nevedeli," konštatoval sa Bugár.

 

Bastrnák pripomenul, že nepriaznivú situáciu mesta Komárno vníma aj Most-Híd, a ako parlamentní poslanci sa snažia zlepšovať stav zákonmi, na druhej strane dotiahnutím investícií, akými bude nový dunajský most alebo obchvat Komárna, na čom sa už pracuje. Most sa už začne stavať a v prípade priaznivých podmienok by sa mohol začať v rokoch 2019-2020 stavať aj obchvat mesta. Ďalšou dôležitou investíciou podľa jeho slov bude posilnenie protipovodňovej ochrany mesta.

 

"V ostatných prípadoch dokážeme pomôcť, ak vedenie mesta a primátor prídu s nejakým impulzom, čo sa zatiaľ nestalo," podčiarkol Bastrnák.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona