BUGÁR: Mojim poslancom dám voľnú ruku,ak niekto podporí návrh Smeru o občianstve

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 12:52 • 2 min
BUGÁR: Mojim poslancom dám voľnú ruku,ak niekto podporí návrh Smeru o občianstve

BUGÁR: Mojim poslancom dám voľnú ruku,ak niekto podporí návrh Smeru o občianstve

slovakia

left justify in out

img

Ak poslanec Národnej rady SR za KDH Radoslav Procházka podporí návrh novely zákona o štátnom občianstve, predseda Mosta-Híd Béla Bugár dá pri hlasovaní voľnú ruku svojim poslancom. "Ak hociktorý poslanec podporí smerácke riešenie, v tom momente dám voľnú ruku našim poslancom. Budú môcť podporiť hociktoré smerácke riešenie, či v ekonomickej, sociálnej alebo v hociktorej oblasti," povedal dnes pre TASR Bugár.
Vyvodenie zodpovednosti voči Procházkovi žiadať nebude. "Ako, keď kresťanskí demokrati ani doteraz nejako proti pánovi Procházkovi nezakročili?" poznamenal, pričom narážal na Procházkovo hlasovanie za návrh o občianstve od Smeru-SD na februárovej schôdzi.
Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský nechce hovoriť o vyvodzovaní zodpovednosti voči prípadnému Procházkovmu hlasovaniu s opozičným Smerom-SD pred hlasovaním. "Nechcem predchádzať vývoj. Pána Procházku si vážim ako právnika a rešpektujem jeho názor. On sa v mnohom nelíši od toho nášho. Ale nad tým všetkým treba hľadať politickú zhodu, ktorá nepoškodí dobrý úmysel, cieľ a riešenie," uviedol pre TASR.
Hlasovanie s opozíciou je podľa koaličnej zmluvy porušenie pravidiel. Hrušovský v tejto súvislosti dodal, že si nadovšetko váži a ctí slobodný mandát poslanca. "Ale na druhej strane nemôžeme nerešpektovať príslušnosť k strane a ku koalícii, ktorá by tiež mala do istej miery limitovať naše konanie a postoje," dodal s tým, že pri hlasovaní o návrhu Smeru-SD príde k nejakým nedorozumeniam.
Procházka považuje riešenie strany Roberta Fica za dočasné riešenie, ktoré by bolo dobré podporiť. Dodal, že s najväčšou pravdepodobnosťou to aj urobí, ak koalícia nebude trvať na jednotnom hlasovaní. "Ak bude koalícia trvať na jednotnom hlasovaní, tak sa prispôsobím politickým okolnostiam," povedal pre TASR Procházka.
Podpredseda KDH Pavol Abrhan pre TASR uviedol, že koalícia nebude trvať na jednotnom hlasovaní. Pripomenul však, že existuje koaličná zmluva, v ktorej je ustanovenie, že presadenie návrhu s opozíciou je porušením koaličnej dohody.
Šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos dodal: "Všetci sme koaliční poslanci, máme koaličnú zmluvu a podľa toho by sme sa mali správať. Ja ani nikto nemôžem nikomu prikázať, ako má hlasovať. V každom prípade koaličná zmluva nás k niečomu zaväzuje, ako aj zodpovednosť jedného k druhému."
Strana Smer-SD mieni novelizáciou zákona o štátnom občianstve umožniť štátnym občanom SR nadobudnúť cudzie štátne občianstvo zo skutočne dôležitých dôvodov. Podľa návrhu by občan SR mohol získať cudzie štátne občianstvo štátu, ktorého občianstvo má aspoň jeden jeho príbuzný v priamom rade v prvom alebo druhom stupni.
Na zisk občianstva iného štátu by tiež malo stačiť, aby občan SR strávil v danej krajine nepretržite najmenej jeden rok. A to napríklad pre štúdium či podnikanie.
Cudzie štátne občianstvo by mohol získať aj ten, kto najmenej rok vykonával v danom štáte závislú prácu v pracovnom pomere alebo v podobnom pracovnom vzťahu. Rovnako aj tí, ktorí tam vykonávali vrcholovú športovú činnosť či charitatívnu a misijnú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies