Bugár: Mladí si neuvedomujú odkaz Novembra '89, demokraciu musíme chrániť

NETKY.SK • 17 November 2016, 11:12 • 2 min
Bugár: Mladí si neuvedomujú odkaz Novembra '89, demokraciu musíme chrániť

BRATISLAVA - Mladí ľudia si dnes neuvedomujú odkaz 17. novembra 1989. Myslí si to predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý si dnes s kolegami zo strany pripomenul udalosti Novembra '89 na Námestí SNP v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený, že mladí ľudia ani nevedia, čo sa v Novembri stalo," povedal na brífingu Bugár. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si pomohla príkladom od nemeckého kolegu. "Povedal vetu, ktorá to vystihuje. Viete, pre môjho syna je Berlínsky múr cyklotrať napriek tomu, že o tom s ním doma hovorím," povedala.

 

Bugár pripomenul, že v Novembri '89 ľudia bojovali za demokraciu, ľudské práva, menšinové práva, občianske slobody a pád diktatúry. Zdôraznil potrebu ochrany slobody a demokracie.

 

"Práve v období, keď narastá extrémizmus a populizmus, nesmieme zabudnúť, že demokracia nie je jednorazová záležitosť, že sme ju raz vybojovali a už netreba nič robiť. Práve naopak, musíme si ju obhajovať," poznamenal Bugár, ktorý odmieta zneužívanie odkazu Novembra na opozično-koaličný boj.

 

Vo vláde SR podľa Bugára je snaha dodržiavať hodnoty Novembra '89. "Keď si zoberiete, že demokraciu treba chrániť, tak máme napríklad návrhy z dielne ministerky Žitňanskej, ktoré sú namierené na boj proti korupcii či extrémizmu," uviedol Bugár.

 

Nežná revolúcia je obdobie od 17. novembra 1989, keď prebehli udalosti, ktoré vyústili do pádu socialistického zriadenia na území vtedajšej Československej socialistickej republiky. V Prahe sa 17. novembra '89 konala pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva veľká demonštrácia študentov vysokých škôl, ktorej brutálne násilné potlačenie odštartovalo prelomové politické zmeny v krajine. To malo za následok pád socializmu.

 

Slovenská republika si tieto udalosti pripomína štátnym sviatkom - 17. novembra - Dňom boja za slobodu a demokraciu.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies