Bugár: Maďarom sa žije na Slovensku horšie

NETKY.SK • 4 Január 2014, 10:54 • 2 min
Bugár: Maďarom sa žije na Slovensku horšie

BRATISLAVA – Maďarom na Slovensku sa podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára za posledný rok žilo horšie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, ak premiér vypustí Džina z fľaše, keď ide do Trnavy a tam hovorí o tom, že v Trnave predseda kraja nemôže byť Maďar a Slováci sa musia preto „spojiť“ proti Maďarovi, ide o veľmi silné impulzy. „Treba k tomu pripočítať také veci, že Ifjú Szivek už niekoľko mesiacov nemá svojho riaditeľa, ktorého len tak odvolali. Zmenili zastúpenie menšín v Rade pre národnostné menšiny tak, že aj trojtisícová menšina má jeden hlas rovnako ako 500-tisícová menšina a malé menšiny, ak sa spoja, môžu prehlasovať veľké. Tak samozrejme, že sa žije pre Maďara horšie,“ povedal Bugár s tým, že ide o určitý náznak, že sa vraciame k tomu známemu Robertovi Ficovi z čias jeho prvej vlády.

Bugár tiež pripomenul sľúbený status quo pre menšiny Robertom Ficom. Podľa neho status quo už neplatí, dokonca sa z menšinových práv aj ubralo. „To sú náznaky ktoré strpčujú život aj Maďarom a nehovoriac o tom, že Maďari takisto ako Slováci alebo hocikto iný, cítia problémy s nezamestnanosťou,“ uviedol. Podľa neho sociálne problémy sú aj príslušníkovi menšiny bližšie, ako menšinové. To môže podľa Bugára vyvolať určitú apatiu, ktorá bola pri proteste kvôli málotriednym školám, na ktorý prišlo 200 až 300 ľudí. „Počas Mečiarovej vlády by tu bolo niekoľko tisíc ľudí. To znamená, že je apatia kvôli tomu, ako sa robí politika, ale aj kvôli sociálnym problémom a pritom toto sa dotkne najviac škôl s vyučovacím jazykom maďarským,“ konštatoval. Predseda Most-Híd upozornil, že maďarská menšina nevyužíva všetky práva, ktoré má. Neaplikuje napríklad zákon o používaní menšinových jazykov, a to ani v dedinách, kde žije maďarská menšina. „Ako keby to nepovažovali starostovia za potrebné,“ povedal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona