Bugár: Lajčák má pri Ukrajine iné stanovisko, ako Fico

NETKY.SK • 24 September 2014, 12:00 • 2 min
Bugár: Lajčák má pri Ukrajine iné stanovisko, ako Fico

BRATISLAVA - Poslanci Smeru-SD pri rozprave a hlasovaní o vyhlásení k situácii na Ukrajine otočili kabát a ukázalo sa, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) má na túto tému absolútne odlišné stanovisko ako premiér Robert Fico (Smer-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Mostu-Híd Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

"Lajčák totiž nie je v spore s opozíciou. Stanoviská ministra a opozície sú veľmi podobné, ak nie totožné. Kým premiér hovorí o propagandistickej vojne, o konflikte medzi Západom a Ruskom, podľa Lajčáka ide o vojenský konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom," povedal Bugár.

 

Kým podľa jeho slov opozícia vidí Ukrajinu civilizačne v európskom priestore, Smer-SD má iné stanovisko. "Ministerstvo zahraničných vecí pripravilo aj so Zahraničným výborom NR SR materiál, ktorý bol hodný členskej krajiny EÚ. Bohužiaľ, poslanci Smeru-SD mali absolútne iné stanovisko. Je to schizofrénia. Majú ministra, ktorého potom nepodržia. Lajčák teraz bude musieť obhajovať vyhlásenie, na ktoré mal iný názor," avizoval Bugár.

 

V pôvodnom návrhu vyhlásenia od ministerstva a výboru bol totiž aj osobitný apel na Rusko. Poslanci Smeru-SD ho vyčiarkli s tým, že je nadbytočný. "Smer-SD pôvodný text vypitval. Toto nie je vyhlásenie hodné NR SR, je to teplý vzduch, ktorý si nikto nevšimne," povedal šéf zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd).

 

Keďže návrh vyhlásenia pôvodne obsahoval aj apel na Rusko, opozícia chcela doplniť vetu: "NR SR osobitne apeluje na Ruskú federáciu, aby nezasahovala do vnútorných záležitostí Ukrajiny, neposkytovala vojenskú pomoc vzbúrencom, rešpektovala nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a aby využila všetok svoj vplyv na dosiahnutie deeskalácie konfliktu".

 

Proti vypusteniu protestovala opozícia. "Rusko môže najlepšie prispieť k deeskalácii tak, že odčiní, čo urobilo. Ruské jednotky tam sú, Rusko vojensky operuje na území Ukrajiny a my sa nemáme prečo tváriť, že to nevidíme," upozorňoval Šebej.

 

Šebej zároveň žiadal, aby z vyhlásenia poslanci vypustili USA. "Nemajú tam čo hľadať, nie sú súčasťou sporu. Každý, kto tvrdí, že ide aj o konflikt USA, sa mýli," zdôraznil. Podľa Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) je zahrnutie USA do konfliktu len pokusom legitimizovať rôzne konšpiračné teórie. Šéf výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) to však videl inak. "USA nemajú čo hľadať v spore na Ukrajine, ale niečo tam hľadajú. Preto ich musíme do vyhlásenia zahrnúť. Apelovať len na jednu veľmoc by bolo málo komplexné," myslí si.

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa zase zastával kritických vyjadrení premiéra Roberta Fica (Smer-SD) k sankciám voči Rusku. "Je to prejav jeho veľkej zodpovednosti k Slovensku. Samozrejme, že o sankciách diskutujeme. Slovensko patrí k najviac zraniteľným krajinám vzhľadom na našu energetickú a obrannú závislosť voči Rusku. Logicky reagujeme na sankcie inak," povedal Lajčák. Podľa jeho slov si však treba všímať aj činy a nielen silácke gestá niektorých krajín, "ktoré na jednej strane verbálne Rusko odsudzujú a na druhej strane uzatvárajú miliónové kontrakty. My sa správame férovo".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona