Bugár je skeptický ohľadom možnosti vlády s OĽaNO, nedôveruje Matovičovi

NETKY.SK • 4 September 2015, 07:53 • 2 min
Bugár je skeptický ohľadom možnosti vlády s OĽaNO, nedôveruje Matovičovi

BRATISLAVA – Predseda Mosta–Híd Béla Bugár nie je naklonený úvahám o povolebnej vládnej koalícii, v ktorej by partnerom jeho strany boli Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Dôvodom je podľa neho nespoľahlivosť tohto zoskupenia pri hlasovaniach v parlamente, ale aj osobnosť lídra Igora Matoviča. „Ten človek klame. Klame tak, že keď ráno vstane, už aj to je klamstvo,“ vyhlásil Bugár v diskusii na TABLET.TV.

 

Reagoval aj na Matovičovo vyjadrenie, podľa ktorého by OĽaNO ustrážilo prípadnú pravicovú koalíciu pred tým, aby dochádzalo ku korupcii. Podľa Bugára však koalícia znamená vždy aj budovanie partnerského vzťahu medzi jej členmi. „Ako ho chcete vybudovať, keď si niekto dopredu uzurpuje, že bude strážiť svojich partnerov, lebo oni budú chcieť kradnúť?“ opýtal sa.

 

„S pánom Matovičom nechcem mať spoločnú ani jednu vetu. Už nehovoriac o tom, že si nahráva svojho kolegu,“ vyhlásil Bugár. „A hneď po voľbách, keď sme sa dostali do vlády Ivety Radičovej, ešte ani nemal stranu, už hovoril, že mu ponúkli 20 miliónov za to, že táto vláda padne. Potom povedal, že to bol vtip,“ pripomenul.

 

Dodal, že o rok neskôr sa nespoľahlivosť OĽaNO ukázala pri hlasovaní o páde vlády, aj o rozpočte na rok 2012. „Išli sme do predčasných volieb, v decembri 2011 Matovič nehlasoval za rozpočet na rok 2012, a to bol obrovský hazard. Keby vtedy nevyšli zo sály desiati poslanci Smeru-SD, tak máme rozpočtové provizórium v roku volieb,“ vyhlásil Bugár.

 

V diskusii sa vyjadril aj dvom návrhom na ústavné zmeny, ktoré avizoval prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico. „Tieto dva návrhy vieme za určitých podmienok podporiť,“ poznamenal Bugár. Zároveň však dodal, že nepredpokladá ich schválenie ešte v tomto volebnom období.

 

„Ústava potrebuje oveľa väčšiu novelizáciu. Tesne pred voľbami je také niečo len výkrik do tmy, ak to niekto nechce v skrátenom legislatívnom konaní. A v skrátenom legislatívnom konaní otvárať ústavu? Veď to nie je trhací kalendár,“ podčiarkol Bugár.

 

Most–Híd má výhrady aj k vládnym návrhom na zlepšenie situácie v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou, ani v tomto prípade však svoju podporu úplne nevylučuje. „Na jednej strane je pravda, že vláda tri roky nič nerobila. A tesne pred voľbami prijať návrhy, ktoré začnú platiť mesiac alebo dva pred voľbami, čo to je, ak nie predvolebný ťah?“ pýta sa Bugár. „Na druhej strane, hovoril som s niektorými starostami, aj s primátorom Rožňavy, ktorý povedal, že niektoré návrhy im pomôžu. Tak, keď im pomôžu, prečo by sme nepomohli,“ povedal.

 

Predstava Mosta–Híd, opísaná v Občianskej vízii tejto strany, však podľa neho počíta s komplexnejšími a trvalo udržateľnými riešeniami. „Tie návrhy, ktoré aj podľa nás môžu čiastočne pomôcť, určite podporíme. Ale obávame sa, že vytvorené pracovné miesta nebudú trvalo udržateľné,“ poznamenal na margo zámerov vládneho kabinetu.

„Občianska vízia je materiál, ktorý hovorí o tom, ako si predstavujeme život na Slovensku. Či sa týka vymožiteľnosti práva, menšinových záležitostí, ekonomiky atď. Je tam skoro 400 konkrétnych návrhov,“ charakterizoval základný predvolebný dokument svojej strany Bugár.

 

Otázkam ochrany menšín sa venuje aj nový legislatívny návrh Mosta–Híd. „Každá menšina svojou kultúrou, jazykom a zvykmi obohacuje štát. Potrebuje však aj ochranu. Teraz sme napríklad dali do NR SR návrh zákona, ktorý hovorí o tom ako vytvoriť z hľadiska kultúry jeden balík peňazí, kde by nie politici, ale samotné menšiny na základe určitého kľúča rozdeľovali peniaze,“ uviedol Bugár. V prípade tohto fondu pre menšiny by podľa neho štát len kontroloval, či sa peniaze využívajú účelovo.

 

Most–Híd pôjde do volieb s viacerými novými alebo staronovými osobnosťami, či už je to bývalý poslanec a kandidát na nitrianskeho župana Tomáš Galbavý, primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal, alebo poslankyňa Edita Pfundtner. Bugár dodal, že chcú využiť politické skúsenosti týchto ľudí. Poznamenal, že ak chce niekto za každú cenu ponúkať len nové tváre, nech si zavolá aj na opravu svojho počítača niekoho, čo s tým nemá žiadne skúsenosti.

 

„Od pána Galbavého očakávame, že bude šíriť myšlienku Mosta–Híd a skúsenosti, ktoré získal v parlamente aj mimo parlamentu, využije v prospech strany a svojho regiónu,“ vyhlásil.

 

Bugár krátko komentoval aj dianie v Gabčíkove, kde podľa neho vláda veľmi podcenila potrebu komunikácie s domácimi o plánovanom ubytovaní piatich stoviek dočasných azylantov z Rakúska. Okrem toho podľa neho vláda vytvára okolo migrantov „obraz nebezpečenstva“, takže sa ľuďom ťažko čudovať, že sa boja.

 

„Konkrétne v Gabčíkove nevysvetlili, že tí ľudia prídu z Rakúska, v Rakúsku prebieha ich azylový proces. A potom idú naspäť. Že ich bude platiť rakúska strana, že sú preverení z hľadiska bezpečnostných rizík, aj chorôb. Okrem toho ministerstvo vnútra posilní policajnú stanicu v Gabčíkove, kde majú asi deväť ľudí, o ďalších desať policajtov,“ uzavrel Bugár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies