Bugár: Jarjabek zo Smeru reprezentuje nacionalistickú fóbiu typu SNS

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 15:24 • 2 min
Bugár: Jarjabek zo Smeru reprezentuje nacionalistickú fóbiu typu SNS

BRATISLAVA - Poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek dnes podľa viacerých opozičných poslancov v rozprave "obludne" napadol návrh novely zákona o štátnom jazyku, ktorý predložil poslanec za SaS Peter Osuský.

slovakia

left justify in out

Jarjabek podľa Mostu-Híd škandalóznym spôsobom komentoval Osuského snahu, aby právna úprava používania štátneho jazyka rešpektovala nielen ústavné právo na používanie menšinových jazykov, ale aj právo na slobodné šírenie informácií.

 

Jarjabek definoval národ cez genetiku, pričom tvrdil, že ak by takáto novela opozície v NR SR prešla, viedlo by to k rozpadu SR. „Musím, žiaľ, konštatovať, že tento návrh zákona určite nesleduje zachovanie slovenského národného a kultúrneho povedomia. Naopak, jeho dôsledkom, a zdá sa, že aj cieľom, je zásadné oslabenie kľúčovej signifikantnej definície národa, v tomto prípade aj podľa preambuly Ústavy Slovenskej republiky, štátotvorného národa slovenského. Národ je skupina ľudí s určitými spoločnými znakmi. Medzi tieto sa najčastejšie zaraďujú spoločná kultúra, jazyk, história, genetika a vedomie príslušnosti k takto vymedzenej skupine,“ povedal v parlamente Jarjabek. Poslanec Smeru-SD označil za nebezpečné, že sa Osuský pokúša presadiť dvojjazyčné označenia obcí, či to, aby sa v školách a v školských zariadeniach, v ktorých sa výchova a vzdelávanie uskutočňuje v jazyku národnostných menšín, viedla pedagogická dokumentácia v jazyku príslušnej národnostnej menšiny. 

 

Poslanci Most-Híd vítajú novelu kolegu z opozície, jednoznačne odmietli a odsúdili to, akým spôsobom napadol Jarjabek iniciatívu Osuského. „Pán kolega Jarjabek, ja som bol doteraz presvedčený, že nacionalistická fóbia typu SNS sa už vytratila z tohto parlamentu. Musím povedať, že nie. Čo má spoločné genetika s jazykovým zákonom!? Vysvetlite mi to! A keď som spomínal fóbiu, viete, ak vy tento zákon spájate s možným rozpadom Slovenskej republiky, dokonca ste povedali, že možno je toto predzvesť nového územnosprávneho členenia Slovenska, usporiadania. Pán kolega, nestrašte, dobre viete, že také niečo neexistuje!“, reagoval na poslanca Smeru predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Bugár Jarjabkovu poznámku o národnej genetike komentoval aj slovami: „Ak to, čo ste povedali, myslíte vážne, tak toto je začiatok národného socializmu, ak chcete, fašizmu!“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona