Bugár hovoril s Draxlerom o zmene výučby slovenčiny

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 17:58 • 2 min
Bugár hovoril s Draxlerom o zmene výučby slovenčiny

BRATISLAVA - Rušenie málotriedok aj nový spôsob učenia slovenčiny v školách s vyučovacím jazykom maďarským riešili dnes minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) a zástupcovia Mosta-Híd Béla Bugár a Arpád Érsek. TASR o tom informoval Bugár.

slovakia

left justify in out

Slovenčinu v uvedených školách treba podľa Bugára učiť iným spôsobom ako dnes, pretože súčasný spôsob výučby deti nenaučí dobre komunikovať. Zmenou metodiky sa má zaoberať komisia, na ktorej zriadení sa dnes dohodol minister s bugárovcami.

 

"Dohodli sme sa, že sa vytvorí komisia, ktorá posúdi zmenu metodiky výučby slovenského jazyka tak, aby sa deti naučili lepšie komunikovať," povedal Bugár. Poukázal, že dnes sa deti učia také slová ako "širica, tanistierok" a pritom ešte nevedia poriadne po slovensky. Nemá to podľa neho zmysel.

 

Pokiaľ sa nájde nová metodika výučby slovenčiny, mala by sa skúšať v niekoľkých školách. Výsledky novej metodiky sa majú podľa Bugára porovnávať s výsledkami, ktoré dosiahnu deti pri súčasnej metóde výučby.

Politici sa venovali aj otázke málotriedok. Bugár pripomenul, že s novým školským rokom zrejme zaniknú niektoré málotriedky. Od ministra chcel vedieť, či sa zákon bude uplatňovať plošne. Minister podľa Bugára povedal, že jeho rezort bude zavádzač opatrenie citlivo a plánuje analyzovať, ako sa dajú riešiť jednotlivé prípady.

 

Šéf Mosta-Híd súhlasí, že treba riešiť situáciu v obciach, kde do škôl chodia len traja či štyria žiaci. V takom prípade sa škola podľa Bugára neoplatí, bolo by lepšie zabezpečiť deťom odvoz do blízkych škôl pomocou malých školských autobusov. "Minister povedal, že na tom robia, že pripravujú analýzu, čo by to znamenalo z hľadiska financií aj regiónov," poznamenal Bugár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies