Bugár: Fico vnáša do regionálnych volieb nacionalizmus

NETKY.SK • 20 November 2013, 12:39 • 2 min
Bugár: Fico vnáša do regionálnych volieb nacionalizmus

BRATISLAVA – Socialisti a predseda Smeru-SD Robert Fico rozdeľuje podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára voličov na Slovákov a Maďarov a vnáša nacionalizmus do regionálnych volieb.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Bugár dnes na tlačovej besede, v Bratislave Pavol Frešo ukázal, že ak sa dá rozdeliť, tak na dobrých a zlých ľudí, ale nie na národnosti alebo náboženstvá. „Kto rozdeľuje, nepatrí do 21. storočia. Frešo naopak spája všetkých dobrých ľudí,“ vyhlásil Bugár.

Podľa predsedu Strany maďarskej komunity Józsefa Berényiho, ktorý sa dostal v Trnave do druhého kola županských volieb, doteraz celý priebeh predvolebnej kampane bol civilizovaný, kultivovaný a konštruktívny. Vyhlásenie Fica, aby sa Slováci v Trnave spojili a zvolili si za župana Tibora Mikuša, považuje za zbytočné hľadanie konfliktov. „Ja v tom pokračovať nebudem. Nechám na voličov, nech to zhodnotia oni,“ povedal pre agentúru SITA. 

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo uviedol, že v prípade Banskej Bystrice, kde do druhého kola postúpil podpredseda Smeru-SD Vladimír Maňka a Marián Kotleba, nebolo pre neho problém povedať, že sa postaví proti extrémizmu. „Keby som bol v Banskej Bystrici, podporujem Maňku, dal by som mu hlas, pretože proti extrémizmu sa treba postaviť a nerobiť si z neho profit. To je môj postoj. Rozoštvávanie tu nemá miesto. Musíme spolu ochraňovať demokraciu,“ vyhlásil Frešo. Krajská organizácia SDKÚ-DS však vydala vyhlásenie, že nepodporí v druhom kole volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) žiadneho z kandidátov. Uznieslo sa na tom jej banskobystrické krajské predsedníctvo, podľa ktorého stav sociálneho a hospodárskeho úpadku, v ktorom sa voliči uchyľujú aj k podpore extrémizmu, je dôsledkom vlády strany Smer-SD od roku 2006. 

K mobilizácii voličov pred druhým kolom volieb predsedu Trnavského samosprávneho kraja vyzval v utorok na mítingu kandidáta Tibora Mikuša v Trnave predseda vlády Robert Fico. Ľudia si musia podľa neho prísť zvoliť vlastného predsedu samosprávneho kraja, lebo sme na Slovensku. ,,Ak neprídete vy, prídu iní,“ naznačil. Fico odmietol, že by vytiahol maďarskú kartu. ,,Ak nám Most-Híd a SMK odkazujú, že sa spájajú v týchto voľbách, aby si zvolili v Trnave, v slovenskom meste, maďarského župana, ja odpovedám: spojme sa, Slováci v slovenských politických stranách a zvoľme Tibora Mikuša za predsedu Trnavského samosprávneho kraja,“ povedal premiér. Ak sa môžu spájať maďarské strany, tak sa môžu podľa neho spájať aj Slováci. 

O hlasy voličov sa budú v sobotu 23. novembra uchádzať kandidát SMK a OKS József Berényi, ktorému podporu deklarovala strana Most-Híd a nezávislý kandidát Tibor Mikuš, ktorého podporuje Smer-SD a niekoľko menších strán. Berényi získal v prvom kole 14 339 voličských hlasov, čo je 18,33 percenta., Mikuša podporilo 31 310 voličov, čo je 40,04 percenta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies