Bugár: Extrémizmu na Slovensku napomáhajú politici, ktorí mlčia

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 09:54 • 2 min
Bugár: Extrémizmu na Slovensku napomáhajú politici, ktorí mlčia

BRATISLAVA - Ak niekto na Slovensku podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára napomáha extrémistom, tak sú to politici, ktorí mlčia, alebo extrémizmus jasne neodsúdia. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, pri téme utečencov v prvom rade ide o populizmus ľudí, ktorí zistili, že takto sa dajú ľahko získať body.

slovakia

left justify in out

„Väčšina sa totiž bojí niečoho, čo môže prísť zo zahraničia. Keď sa ešte k tomu pridajú neoverené informácie z internetu, ľudia sa boja. Viacerí politici sledujú prieskumy verejnej mienky, a ak na základe nich zistia, že ľudia sú proti utečencom, tak sú aj oni proti. To je však nebezpečné,“ povedal Bugár, ktorý pripomenul, že takto sa začala aj druhá svetová vojna. „To sme tu už predsa zažili, keď politika neudala smer vývoja spoločnosti, ale prispôsobila sa náladám ľudí. Vznikla z toho druhá svetová vojna. Toto je veľmi nebezpečné. Máme však aj neskúsených politikov, ktorí využívajú populistické metódy. Príkladom je Grécko. To musí byť memento pre Slovensko. Neskúsení politici, ktorí nikdy neboli vo vláde a používajú populistické metódy, sú nebezpeční,“ vyhlásil Bugár.

 

Podľa Bugára traja najvyšší ústavní činitelia musia byť pri téme extrémizmu veľmi striktní a promptní. „Musia odsúdiť každý náznak extrémizmu. Keď predseda vlády hovorí o vykopávaní otvorených dverí, tak sa to môže vnímať, že súhlasí s pokrikmi na námestí,“ uviedol. Mnohí politici podľa neho vyvolávajú proti migrantom nevraživosť. „Z úst vládnych činiteľov počujete, že migranti sú bezpečnostným rizikom. Premiér dokonca hovoril, že medzi nimi môže byť človek, ktorý vystrieľa 40 ľudí. Vyvolávanie negatívnych emócií je nebezpečné,“ uviedol. Upozornil tiež, že kedysi Mariána Kotlebu predviedli na políciu, pretože zdravil pozdravom Na stráž! „Nedávno zaprial v Bratislave „pekný biely deň“ a nikto nereagoval,“ pripomenul šéf opozičnej strany.


Slovenský azylový proces je podľa Bugára prísny. „Od existencie SR k nám prišlo 58 000 migrantov. Z toho len 650 žiadateľov dostalo azyl. Približne rovnaký počet dostal zvláštnu ochranu. Nemusíme sa teda obávať, že tu utečenci zostanú a medzi nimi budú ešte aj nejakí teroristi,“ myslí si Bugár, podľa ktorého si musíme uvedomiť, že medzi migrantov a Islamský štát, nemôžeme dať znamienko rovná sa. „Toto niektoré strany hlásajú. My nikdy nebudeme takto podnecovať extrémizmus. Nebudeme označovať migrantov za bezpečnostné riziko,“ povedal. Podľa neho náš azylový systém dôsledne preveruje žiadateľov o azyl a dokáže odhaliť nebezpečných ľudí. „Tí, čo zo Slovenska odišli bojovať na Ukrajinu, nie sú teroristi? Sú to naši občania, nie Arabi. O niektorých z nich vieme a o niektorých nie. Väčšina z nich má slovenskú národnosť. Slovensko sa však musí pripraviť, že tlak bezpečnostných rizík bude veľmi veľký,“ konštatoval.


Podľa Bugára treba tiež rozlišovať medzi ekonomickými migrantmi, ktorí už sú na území EÚ. Tých je niekoľko stoviek tisíc. Teraz potrebuje únia vyriešiť približne 40 000. „S krajinami, odkiaľ migranti prichádzajú, sa musia začať bilaterálne rokovania, ako to robia Španieli. Keď vrátili do domovskej krajiny prvých utečencov, tlak na ich krajinu prestal. Treba tiež odlíšiť utečencov, ktorí bojujú o holý život. Tých, ktorí pochádzajú zo štátov, kde je vojna. Tých, ktorí utekajú pre svoje náboženské presvedčenie. Tých musíme aj pre naše skúsenosti spred roka 1989 prijať,“ povedal s tým, že ide o našu morálnu povinnosť.


Most-Híd však odmieta kvóty pre utečencov. „Je zlé, ak niekto niečo nanucuje. Slovensko však musí ukázať veľkorysosť a solidárnosť. Ľudia síce kritizujú, že ide o ekonomických migrantov, ktorí nám zoberú peniaze a prácu. Treba však vidieť aj druhú stránku veci. Len minulý rok odišlo zo Slovenska 130 000 mladých ľudí pracovať do zahraničia. To sú tiež ekonomickí migranti. To je jeden z rozdielov v našom prístupe,“ dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies