Bugár: Dnešný deň je pamätný, ale aj varovný

NETKY.SK • 9 September 2017, 12:46 • 2 min
Bugár: Dnešný deň je pamätný, ale aj varovný

BRATISLAVA - Dnešný deň, v ktorý si Slovensko pripomína obete holokaustu a rasového násilia, je podľa podpredsedu Národnej rady (NR) SR a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára pamätný, ale aj varovný.

slovakia

left justify in out

"Musíme mať na pamäti všetky udalosti, ktoré vyústili do hromadného vyvražďovania nevinných ľudí," hovorí. Avšak zostať by podľa neho nemalo len pri spomínaní, ale o udalostiach by sa malo zároveň objektívne a otvorene hovoriť. "Nebuďme ľahostajní," vyzýva.

 

Bugár upozorňuje, že už dlhšie obdobie sa objavujú pokusy o relativizáciu nacistických zločinov páchaných na židovskom obyvateľstve krajín okupovanej Európy a o popieranie holokaustu. Tie by sa na ľahkú váhu brať nemali. Strana Most-Híd je totiž presvedčená, že ľahostajnosť, zľahčovanie a akceptovanie radikálnych názorov vychádzajúcich aj z úst parlamentných politikov, je pre krajinu veľmi nebezpečným javom. Tá by podľa nej mala reagovať aj legislatívnymi zmenami, prijatím novely trestného kódexu či zriadením znaleckého odboru na ministerstve spravodlivosti. "Legislatívne zmeny bez správneho postoja všetkých nás, politikov aj voličov, nenávisť nezastavia. Musíme stáť na strane tých, ktorí sa stávajú terčom nenávisti," dodáva Bugár.

 

Deviaty september je Dňom obetí holokaustu a rasového násilia. Práve v tento deň v roku 1941 vtedajšia Slovenská republika prijala 290 represívnych paragrafov, tzv. Židovský kódex, ktorým sa začal proces židovských deportácií. Toto nariadenie o právnom postavení Židov, vydané vládnymi predstaviteľmi vojnového slovenského štátu, patrilo medzi najprísnejšie protižidovské opatrenia v Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies