Bugár: Cyril a Metod by nám dnes mali priniesť korbáč

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 09:24 • 2 min
Bugár: Cyril a Metod by nám dnes mali priniesť korbáč

BRATISLAVA – Svätí Cyril a Metod by podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára mali dnes na Slovensko doniesť korbáč.

slovakia

left justify in out

„Máme síce v ústave cyrilometodské dedičstvo, ale nie je bežné na Slovensku, už keď nie robiť druhému dobre, tak aspoň mu nerobiť zle. Takže, okrem toho, čo doniesli vtedy, by mali doniesť aj toto,“ povedal Bugár dnes pre agentúru SITA.


Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana by Cyril a Metod dnes mohli priniesť vieru a písmo. „Vieru, ktorú by každý žil a písmo, ktorému by každý rozumel,“ povedal Abrhan dnes pre agentúru SITA s tým, že dnes je čas, aby vieru a písmo niekto opäť priniesol. „Aby na Slovensku existovala viera, ktorá by bola dôveryhodná a presvedčivá a aby existovalo písmo, ktorému by každý rozumel,“ dodal.


Svätí bratia, ak by mali prísť dnes opäť na Slovensko, by mali podľa poslankyne NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) doniesť opätovne politickú kultúru. Ako povedala pre agentúru SITA, Cyril a Metod boli diplomati a diplomacii učili aj našich predkov, učili ich kultúrne vystupovať. „Konštantín a Metod sa pri svojej misii snažili nájsť, čo spájalo aj vtedy rozdelený svet. Snažili sa nájsť porozumenie medzi rozdelenými časťami bývalej Rímskej ríše. Akoby už vtedy cítili, že to napätie medzi Východom a Západom bude v budúcnosti veľkým problémom tohto kontinentu,“ zdôraznila.


Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku v Európe prebieha nové sťahovanie národov a bude veľmi dôležité, ako Slováci obstoja v tejto skúške. „Súčasťou našej identity je otvorenosť a prienik kultúr východu a západu. Umením bude otvoriť sa a zároveň zachovať si svoju identitu. V tomto nám môžu byť príkladom svätí Cyril a Metod,“ povedal pre agentúru SITA.


Na Slovensku sviatok Cyrila a Metoda oslavujeme 5. júla. Štátnym sviatkom si pripomíname slovanských vierozvestov, ktorí zostavili slovanské písmo hlaholiku a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Svätí Cyril a Metod boli tiež vyhlásení za spolupatrónov Európy. Pripravovali mladých mužov na kňazstvo. V roku 867 odišli do Ríma, kde pápež Hadrián II. schválil ich činnosť a uznal staroslovienčinu ako liturgický jazyk. Konštantín, ktorý na sklonku života prijal meno Cyril, vstúpil v Ríme do kláštora, kde zomrel 14. februára 869. Pochovaný je v Bazilike sv. Klementa v Ríme. Pápež Hadrián II. vymenoval Metoda za apoštolského legáta a za arcibiskupa pre územie Veľkej Moravy. Cestou z Ríma ho však bavorskí biskupi zajali a väznili vo Švábsku. Metod zomrel 6. apríla 885 a pochovali ho v hlavnom moravskom chráme, dodnes však nie je jasné, kde sa presne nachádzal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies