Bugár by bol rád, keby sa pravica dohodla aspoň v siedmich krajoch

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 08:57 • 2 min
Bugár by bol rád, keby sa pravica dohodla aspoň v siedmich krajoch

BRATISLAVA – Predseda Mosta-Híd Béla Bugár by bol veľmi rád, keby sa strany Ľudovej platformy, teda KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS dohodli na spoločnom postupe do regionálnych volieb minimálne v siedmich krajoch.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes novinárom, predsedovia trojice strán neriešia len Nitriansky kraj, aj keď cítia, že je tam najväčší problém. „Máme snahu nájsť dohodu, aj keď v Nitre nebude ľahké sa dohodnúť,“ povedal. Niektoré medializované informácie podľa neho možnosť dohody sťažili.

Predseda KDH Ján Figeľ tvrdí, že proces dohôd o regionálnych voľbách nie je ukončený a vyžaduje si súčinnosť straníckych centrál aj regionálnych štruktúr. Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša trvalým cieľom jeho strany je, aby na Slovensku bola ľavica a pravica. „Podľa toho sa správame aj v debatách o regionálnych voľbách,“ 

Ľudová platforma sa zatiaľ nevie dohodnúť na spoločnom postupe pred jesennými regionálnymi voľbami. Nepodarilo sa to ani predsedom troch strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS, ktorí sa stretli minulý týždeň. Podľa informácií strana Most-Híd žiada spoločný postup vo všetkých ôsmich krajoch, čoho je prekážkou Nitriansky kraj, kde KDH preferuje pokračovanie spolupráce tzv. slovenskej koalície medzi KDH, SDKÚ-DS a Smerom-SD. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár na to reagoval slovami, že jeho strana nepodporí ako kandidáta na predsedu Trnavského samosprávneho kraja nominanta KDH Ivana Uhliarika. 

Slovenská koalícia v Nitrianskom kraji vznikla ako reakcia na pôsobenie poslancov bývalej Strany maďarskej koalície (SMK) v rokoch 2001 – 2005. Nitrianska organizácia KDH chce pokračovať v súčasnej koalícii, pretože osemročná spolupráca v tejto koalícii sa osvedčila. Spoločný postup Ľudovej platformy má podľa informácií agentúry SITA sťažovať aj dohoda na spoločnom postupe strán Most-Híd a Strany maďarskej komunity (SMK). Tie majú v kraji dohodu, že v obvodoch spoločne nenavrhnú viac kandidátov, ako sa z nich volí. To napríklad v okrese Komárno, kde majú prevahu voliči maďarskej národnosti, môže znamenať, že neprejde do zastupiteľstva kraja ani jeden kandidát nemaďarských strán. Obvod Komárno má osem mandátov. Most-Híd má ambíciu obsadiť štyri a ďalšie štyri ponúkol KDH a SDKÚ-DS. Pri dohode medzi stranou Most-Híd a SMK však môže vzniknúť situácia, že do zastupiteľstva sa dostanú štyria kandidáti Mosta-Híd a štyria kandidáti SMK, ale ani jeden kandidát KDH a SDKÚ-DS. Obdobná situácia je aj vo volebných obvodoch Štúrovo a Šaľa. 

SDKÚ-DS prišla na rokovania s návrhom, aby sa strany Ľudovej platformy dohodli na spoločnom kandidátovi na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja a na poslancov v kraji by išli strany samostatne. SDKÚ-DS dokonca navrhla, aby kandidátom na predsedu bol predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský, čo kresťanských demokratov pobúrilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona