Bugár: Britské voľby odštartovali boj, ktorý ovplyvní aj rokovania o brexite

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 16:36 • 2 min
Bugár: Britské voľby odštartovali boj, ktorý ovplyvní aj rokovania o brexite

BRATISLAVA - Výsledky britských predčasných parlamentných volieb odštartovali politický boj, ktorého výsledok ovplyvní aj priebeh rokovaní medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou o brexite. V reakcii na britské hlasovanie to uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý verí, že premiérka Theresa Mayová si po vyhodnotení novej politickej situácie zvolí najlepšiu možnosť pre udržanie stability krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Mosta-Híd sa opäť ukázalo, že predčasné voľby málokedy prinesú riešenie situácie. "Skôr prinášajú väčšiu nestabilitu," poznamenáva. Vývoj v Spojenom kráľovstve od minuloročného referenda o brexite až po predčasné parlamentné voľby tiež podľa strany potvrdil, že hrať s populistickými kartami sa politikom v konečnom dôsledku nevypláca.

 

Napriek tomu strana želá Veľkej Británii, aby mala čo najstabilnejšiu vládu a v budúcnosti prijímala zodpovedné a racionálne rozhodnutia. Poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd Katarína Cséfalvayová je presvedčená, že Európa by teraz mala dať Británii čas pred ďalšími rokovaniami o brexite, ktoré sa majú oficiálne začať už o pár dní.

 

"Snáď tento vývoj bude poučením aj pre iných politikov v EÚ a na Slovensku, že potrebujeme viac zodpovednosti a normálneho, triezveho uvažovania," doplnila strana, ktorá je presvedčená, že hrať antieurópskymi, populistickými a protekcionistickými náladami sa nesmie vyplácať.

 

Konzervatívna strana pod vedením Mayovej prišla vo štvrtkových parlamentných voľbách o väčšinu v Dolnej snemovni britského parlamentu, aj keď v nej zostáva najväčšou stranou. Premiérka preto čelila výzvam, aby odstúpila a vyvodila tak dôsledky zo svojho rozhodnutia vyhlásiť predčasné voľby, ktoré odôvodnila želaním posilniť pozíciu svojej vlády na rokovaniach s Úniou.

 

Mayová dnes oznámila, že ostane vo funkcii po tom, ako dostala od kráľovnej Alžbety II. súhlas s vytvorením menšinovej vlády. Po krátkom stretnutí s panovníčkou v Buckinghamskom paláci pred novinármi zdôraznila, že Spojené kráľovstvo teraz potrebuje istotu. Preto chce vytvoriť vládu, ktorá povedie krajinu rokovaniami o brexite.

 

Predsedníčka vlády prisľúbila, že dodrží určený časový rozvrh odchodu Británie z EÚ. Príslušné rokovania Londýna s Úniou sa majú začať o desať dní, 19. júna.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies