Bugár: Brexit môže mať negatívny vplyv na hospodárstvo SR

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 15:28 • 2 min
Bugár: Brexit môže mať negatívny vplyv na hospodárstvo SR

BRATISLAVA - Brexit môže mať negatívny vplyv na hospodárstvo SR, zamestnávateľov a ich zamestnancov a sociálne istoty Slovákov v Británii aj Britov v Európe.

slovakia

left justify in out

V prípade dvojrýchlostnej Európy musí Slovensko ostať v jadre alebo v prvej lige. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil podpredseda parlamentu a šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

 

V brexite vidí dve ponaučenia. "Počas kampane pred referendom o brexite odzneli samé klamstvá. Na ich základe sa 52 percent voličov rozhodlo, ako sa rozhodlo. Ak aj tu bude zaznievať, že za všetko môže EÚ, že pre nás to je nesloboda, ako to počúvam od niektorých kolegov, môže to rovnako dopadnúť tu aj hocikde inde," povedal Bugár. Druhým ponaučením je podľa jeho slov, aby EÚ pozornejšie počúvala hlasy iných členských štátov, ako to bolo napríklad v prípade kvót. Pokiaľ ide o ďalší vývoj vzťahov s Britániou, je potrebné najprv rokovať o podmienkach, za akých vystúpi, a následne o ďalšej spolupráci.

 

Europoslanec a predseda strany SaS Richard Sulík považuje brexit za stratu pre EÚ a do budúcnosti preferuje scenár číslo štyri Bielej knihy - menej ale efektívnejšie. "EÚ veľa stratí. Stratí stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, atómovú moc, ekonomiku, ktorá je veľká ako 20 najmenších ekonomík EÚ, a krajiny ako Nemecko, Holandsko, Fínsko stratia partnera, s ktorým mali blokačnú minoritu," myslí si europoslanec. Po odchode Británie bude podľa neho tlak na vyššiu mieru integrácie väčší.

 

SaS navrhuje vrátenie časti kompetencií členským štátom, odbúravanie bariér podnikania a zdôrazňuje štyri slobody - voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu. Sulík však očakáva realizáciu scenára číslo tri, teda projekt dvojrýchlostnej Európy. Byť v jadre by bolo podľa Sulíka nevýhodné, ako v prípade gréckej krízy, keď Slovensko muselo prispieť dvoma miliardami eur. "Také jadro oželiem, vôbec tam nemusíme ísť," povedal europoslanec.

 

Ak sa uskutoční scenár dvojrýchlostnej Európy, Bugár považuje za dôležité, aby Slovensko bolo v jadre alebo v prvej lige. Takto bude Slovensko podľa neho schopné ovplyvňovať dôležité rozhodnutia, ktoré sa ho týkajú, napríklad o kvótach alebo hospodárskych otázkach. "Je tam oveľa viac vecí, ktoré buď ovplyvníme, keď sme pri stole, alebo oni rozhodnú o nás bez nás," povedal Bugár.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies