Bugár: Bašternák je problém, ale minister len pre podozrenie odstúpiť nemusí

NETKY.SK • 29 December 2016, 10:12 • 2 min
Bugár: Bašternák je problém, ale minister len pre podozrenie odstúpiť nemusí

BRATISLAVA - Daňová kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka, do ktorej má byť zapletený aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), škodí vláde aj spoločnosti. Je však otázne, či by mali ministri odstupovať pre podozrenia. Myslí si to predseda Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár, podľa ktorého podozrenia na odchod z funkcie nestačia.

slovakia

left justify in out

"Kauza určite škodí, ale otázne je, že ak vznikne nejaká kauza hocikde, aj na ministerstve Lucie Žitňanskej, tak odstúpi? Len na základe podozrenia netreba. Čo keď v prípade Kaliňáka ide len o snahu odstrániť ho?" povedal v rozhovore pre TASR Bugár. Tvrdí, že jeho úlohou nie je zaoberať sa starými kauzami.

 

"Ale plniť si programové vyhlásenie vlády. Na to sme išli do vlády. Ja som politik a mojou úlohou je plniť sľuby, ktoré som dal ľuďom. A tiež sa usilovať o to, aby mali väčšiu dôveru v súdnictvo aj v políciu. Toto robíme. Ale ak vznikne niečo za našej vlády, budeme musieť veľmi tvrdo zakročiť," uviedol Bugár.

 

Bašternák je podľa neho "fakt veľký problém". Ale na rozdiel od opozície predstavitelia Mosta-Híd nie sú podľa Bugára vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom v jednej osobe. "A na rozdiel od nich my sa snažíme o to, aby sa nedalo povedať, že polícia sa to snaží zahladiť," doplnil.

 

Most-Híd sa o to podľa neho usiluje rôznymi návrhmi. "Navrhujeme, že policajná inšpekcia musí ísť na generálnu prokuratúru, v trestných činnostiach musia odsledovať, čo robí polícia, otvoriť to znovu a keď je vyšetrovanie zastavené, dali by sme právomoc zasiahnuť aj výboru pre obranu a bezpečnosť," vysvetlil.

 

Bugár súhlasí, že hádky politikov a kauzy škodia spoločnosti a pomáhajú extrémistom. "Ak napríklad poslanec Baránik z SaS bude hovoriť, že vládna koalícia participuje na znásilnení dievčaťa z Čistého dňa, tak prepáčte, čo to je za chorý mozog? Ak my takto budeme informovať občanov, ak občania budú vidieť len hádky a všetko bude len o korupcii, tak samozrejme, že nebudú veriť. A potom stačí, keď príde niekto s veľmi jednoduchým riešením, že všetkých zabásneme," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies