Bugár: Atak v Berlíne bol útokom na hodnoty Vianoc

NETKY.SK • 20 December 2016, 12:37 • 2 min
Bugár: Atak v Berlíne bol útokom na hodnoty Vianoc

BRATISLAVA - Pondelkový teroristický útok v Berlíne bol útokom aj na tie hodnoty, ktoré reprezentujú sviatky Vianoc - pokoj a mier.

slovakia

left justify in out

"Nesmieme však dovoliť, aby zlo získalo navrch a len naším spoločným úsilím dokážeme prekonať aj takéto ťažké skúšky. Zároveň je nutné striktné dodržiavanie azylového systému všetkými štátmi EÚ, čím by sme dokázali aspoň sčasti predchádzať podobným skutkom," vyjadril svoj postoj k tragédii na vianočných trhoch v Berlíne Bugár.

 

Strana Sloboda a Solidarita vyjadruje sústrasť pozostalým a podporu Nemecku. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, podľa liberálov sa zopakoval rovnaký scenár ako v Nice.

 

"Všetko nasvedčuje tomu, že tento teroristický útok je súčasťou džihádu, ktorý vyhlásili islamskí extrémisti západnej civilizácii," vyjadrili liberáli.

 

„Sme ďaleko od toho, aby sme za útok vinili všetkých utečencov, ktorí prišli do Európskej únie, a všetkých moslimov v Európe. Je však nesporné, že náboženské tmárstvo na pôde islamu a z neho prameniace násilie predstavujú dnes pre Európsku úniu a jej občanov bezpečnostné riziko. Rovnako ako nekontrolovaný príliv utečencov z oblastí, kde je dominantným náboženstvom práve islam," dodávajú liberáli s tým, že sú presvedčení, že schengenská hranica sa preto nazýva hranicou, lebo nie je voľne priechodná. Jej dôsledná ochrana je podľa nich povinnosťou členských štátov i únie.

 

Aby sa humanitárne aspekty utečeneckej krízy nedostávali do ostrého konfliktu s požiadavkou na chránenie hraníc, strana SaS sa už dlhé mesiace prihovára za zriadenie utečeneckých táborov mimo územia EÚ pod jej patronátom. „Ich existencia bude odrádzať od ilegálneho prekročenia schengenských hraníc, ktoré neraz končí smrťou utečencov. Zároveň sme za dôsledné presadzovanie princípov sekulárneho štátu vo verejnej politike a za pestovanie náboženstva výhradne v súkromnej sfére,“ uzatvárajú predstavitelia SaS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies