Bugár: Ak nebude jediný kandidát na šéfa NKÚ,opozícia by voliť nemala

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 14:46 • 2 min
Bugár: Ak nebude jediný kandidát na šéfa NKÚ,opozícia by voliť nemala

BRATISLAVA - Ak nebude jediný opozičný kandidát na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), treba podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára zvážiť, či sa má opozícia zúčastniť na voľbe, pretože je jasné, že Maroš Žilinka zvolený nebude.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, ak by bolo druhé kolo voľby, opozícia by sa nemala zúčastniť na tejto hre, nech si Smer-SD zvolí koho chce. „Ak nebude od Smeru náznak zodpovednosti, že podporí kandidáta, ktorého navrhlo 60 poslancov, ale radšej zvolí toho, kto je im bližší, radšej nech nikto nie je zvolený,“ vyhlásil. Bugár tvrdí, že môže ručiť v tajnej voľbe za hlasy všetkých poslancov Mostu-Híd. „Štrnásť poslancov Mostu-Híd bude hlasovať za Žilinku,“ povedal,

 

Bugár vyzýva jednotlivcov z radov poslancov NR SR Mariána Kvasničku, Štefana Kuffu a Pavla Freša, ktorí napriek dohode v opozícii na kandidátovi na šéfa NKÚ Marošovi Žilinkovi navrhli svojich kandidátov, aby ich stiahli. „Osobne ich vyzývam, aby zvážili svoj krok, či je dobré byť takýmto spôsobom účastníkom hry Roberta Fica,“ povedal Bugár. Odvolávanie sa trojice poslancov na slobodný mandát je podľa Bugára v poriadku. „Slobodný mandát poslanca verzus hra Fica o niečom hovorí,“ vyhlásil s tým, že každý poslanec môže robiť slobodne čokoľvek. Podľa šéfa strany Most-Híd pri voľbe šéfa NKÚ ide o zodpovednosť a nenaskočenie na Ficovu hru o nejednotnej opozícii. „Potom je lepšie ani sa nesnažiť tento post obsadiť,“ konštatoval. Podľa Bugára je osobnou zodpovednosťou trojice poslancov, či umožnia zvoliť kandidáta, ktorý vyhovuje viac Smeru-SD ako opozícii. Myslí si, že títo traja poslanci sa zúčastňujú na Ficovej hre ako rozoštvať opozíciu. 

 

Poslanci podali tri návrhy kandidátov na voľbu predsedu NKÚ SR. Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol na tento post Karola Mitríka, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom NR SR a zastával aj funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Podpredseda NR SR a predseda strany KDH Ján Figeľ navrhol na post predsedu NKÚ SR Maroša Žilinku, ktorého do funkcie navrhuje ďalších 60 poslancov za KDH, Most-Híd, OĽaNO a SaS, ako aj ďalší opoziční poslanci. Maroš Žilinka je prokurátor – zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a pôsobil aj ako štátny tajomník Ministerstva vnútra SR. Poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z OĽaNO navrhli Henrietu Crkoňovú. 

 

Voľba predsedu NKÚ SR sa bude konať 19. mája na 51. schôdzi NR SR, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14:00 a hlasovanie sa uskutoční o 17:00. Za predsedu NKÚ SR bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona