Bugár: Ak chceme byť na športovcov hrdí, musíme ich motivovať

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 13:27 • 2 min
Bugár: Ak chceme byť na športovcov hrdí, musíme ich motivovať

BRATISLAVA - Masovejšie rozšírenie športu u mládeže, väčšia chuť venovať sa športu či vyššia motivácia reprezentovať krajinu - aj to sú podľa strany Most-Híd dôvody, prečo je potrebný zákona o príspevku za zásluhy v športovej oblasti.

slovakia

left justify in out

 „Stále platí, že ak je tu niekto z občanov na niečo hrdý, tak sú to predovšetkým úspechy športovcov. Napokon, potvrdil to aj nedávny prieskum Slovenskej akadémie vied. Toto však nie je jediný dôvod, prečo navrhujeme doživotnú rentu pre tých občanov SR, ktorí získali olympijskú medailu,“ povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár. „Sme presvedčení, že to bude motivovať aj ďalších reprezentantov,“ dodal Bugár.

 

Zlatí medailisti by podľa jedného z predkladateľov novely a poslanca Mosta-Híd Árpáda Érseka mali doživotne mesačne nárok na odmenu vo výške priemernej mzdy. Strieborní by dostali 60 percent tejto sumy a bronzoví 40 percent. Priemerná mzda v treťom štvrťroku 2014 dosiahla 837 eur, 60 percent tejto sumy predstavuje 502,20 eura a 40 percent 334,80 eura. Odmena by nepodliehala zdaneniu. „Na rovnaké odmeny by mali nárok aj medailisti z paralympiád, deaflympiád a šachových olympiád,“ vysvetlil Érsek. 

 

Nárok na odmenu by bol podmienený vekom a nevzťahoval by sa na športovcov, ktorým ocenenie odňali, boli právoplatne odsúdení alebo opakovane dopovali. Bugár zdôraznil, že je dôležité, aby štát pre dosiahnutie úspechov v športe vytváral adekvátne podmienky. „Je poľutovaniahodné, že keď sme v máji 2012 zákon predkladali, Smer ho odmietol s tým, že pripraví komplexný zákon o športe. Namiesto toho pripravil veľmi zlý plagiát nášho návrhu,“ poznamenal líder Mosta-Híd. 

 

Poslanci Smeru-SD vo februári 2015 predložili do parlamentu vlastný návrh zákona o príspevku športovému reprezentantovi, podľa ktorého medailisti z olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier a zlatí majstri sveta a Európy budú mať garantovaný minimálny dôchodok od 550 do 800 eur podľa medailového umiestnenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona