Bugár: Aj utečenci sú ľudia, musíme im pomôcť

NETKY.SK • 23 Jún 2015, 17:09 • 2 min
Bugár: Aj utečenci sú ľudia, musíme im pomôcť

BRATISLAVA – Strana Most-Híd nesúhlasí s povinným zavedením kvót pre utečencov, Slovensko ako jedna z krajín Európskej únie však musí byť solidárne a pomôcť pri riešení situácie s migrantmi na juhu Európy.

slovakia

left justify in out

„Slovensko je totiž schopné pomôcť aj viac ako 800 utečencom, lebo je solidárne a v relatívne dobrej ekonomickej kondícii. Nepotrebuje k tomu kvóty z Bruselu. Buďme otvorení a aktívni v tejto otázke. Náš prejav solidarity môže byť napríklad dohoda so susedným štátom na poskytnutie kapacity v našich zariadeniach pre utečencov,“ povedal v parlamentnej rozprave k téme migrantov Bugár.

 

Predseda strany Most-Híd vyslovil presvedčenie, že treba začať bilaterálne rokovania s krajinami, "odkiaľ je prúd utečencov najsilnejší". Problém s utečencami sa podľa Bugára musí riešiť hlavne v štátoch, z ktorých odchádzajú. „Problémy afrických štátov treba riešiť na mieste, kde vznikajú, pričom pozitívne príklady už existujú. Len takýto postup môže dlhodobo redukovať aj migračný tlak na Európu,“ dodal. 

 

Líder Mosta-Híd vyzval odmietnuť povrchné riešenia typu: „všetci nech idú domov, nech sem nikto nepríde, zatvorme hranice, nota bene postavme múry, ploty a všetko bude dobré. Migrácia nech je problémom niekoho iného“. „Takéto kvázi riešenia musíme odmietnuť, a to bez ohľadu na to, koľko občanov si myslí toto isté – je to úzkoprsý a krátkozraký názor,“ poznamenal Bugár. Podľa jeho slov treba upozorniť všetkých politikov, aby narážkami na možných teroristov medzi migrantmi nevyvolávali nebezpečné vášne. „Nehľaďme na nich ako na zdroj nebezpečenstva, ale ako na ľudí, ktorí sa nachádzajú v núdzi a nebezpečenstve života,“ povedal predseda strany Most-Híd. 

 

Pripomenul, že imigranti sú ľudia, ktorí z politických, náboženských alebo aj z ekonomických dôvodov utekajú z vlastnej krajiny. Postoje Slovenska v imigračnej politike EÚ by podľa Bugára mali vychádzať aj z faktov a historických skúseností našej krajiny, z ktorej za minulé storočie odišlo takmer milión ľudí za lepším životom na Západ. 

 

Predseda strany Most-Híd odmietol sobotňajší pochod extrémistov ulicami Bratislavy. „Radikálni nacionalisti v sobotu začali svoju volebnú kampaň. Našli si svoju obeť aj do tejto kampane. V tej minulej to boli Rómovia, dnes sú to migranti. Bol by som nerád, keby postoje tejto krajiny a tohto parlamentu vychádzali na jednej strane z extrémizmu a na druhej strane z fanatizmu, ktorý je založený na dezinformáciách. Toto je ten moment, keď musíme urobiť tie správne a nie tie populárne kroky,“ vyzval Bugár poslancov. 

 

Úlohou EÚ je podľa neho zastaviť prílev ekonomických migrantov, a to riešením situácie v ich domovských krajinách. Členské štáty únie musia robiť svoje azylantské procesy poriadne a chrániť vonkajšie hranice EÚ pred novými ekonomickými migrantmi. Zároveň podľa Bugára musí EÚ prejaviť svoju solidaritu voči migrantom na území svojich členských štátov. „Musíme si uvedomiť, že ustúpenie z princípov solidarity by znamenalo ustúpenie aj z pozície európanstva. Slovensko ako jedna z krajín EÚ bude vtedy silné, ak nebude paranoidné a sebecké, a keď bude otvorené, sebavedomé a solidárne,“ uzavrel Bugár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies