Buffett: Odchod Grécka z eurozóny možno nemusí byť zlá vec

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 13:20 • 2 min
Buffett: Odchod Grécka z eurozóny možno nemusí byť zlá vec

WASHINGTON - Eurozóna môže zvládnuť odchod Grécka z eurozóny. Vyhlásil známy americký miliardár a investor Warren Buffett, podľa ktorého by vystúpenie zadlženej krajiny z menovej únie (tzv. grexit) možno nemuselo byť pre euro zlé. Informovala o tom agentúra Bloomberg na základe rozhovoru, ktorý Buffett poskytol televíznej stanice CNBC.

slovakia

left justify in out

"Ak sa to zvrtne tak, že Gréci odídu, nemusí to byť zlé pre euro," povedal Buffett pre CNBC a dodal, že ak sa vďaka tomu všetci naučia, že pravidlá aj niečo znamenajú, a ak dospejú k všeobecnej dohode o fiškálnej politike v rámci bloku, alebo k niečomu v tomto zmysle, môže byť grexit nakoniec aj dobrá vec.

 

Rokovania medzi Gréckom, ktoré je najviac zadlženým štátom v Európe, a jeho veriteľmi (partnermi v eurozóne a Medzinárodným menovým fondom) o podmienkach čerpania financií zo záchranného balíka, uviazli v slepej uličke. Aténam dochádzajú peniaze na chod štátu a hrozí im vyhlásenie platobnej neschopnosti, čo by znamenalo odchod z eurozóny.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras sa snaží presvedčiť poslancov parlamentu, aby podporili jeho návrh reforiem, ktoré musí predložiť veriteľom a tí ho musia schváliť, až potom môže Grécko získať peniaze zo záchranného úveru.

Euro oslabuje v dôsledku napätej situácie medzi Gréckom a veriteľmi po víťazstve Tsiprasovej krajne ľavicovej strany Syriza v januárových voľbách.

 

Buffett sa domnieva, že euro malo štrukturálne problémy už od samého začiatku, čo však neznamená, že musí zaniknúť. Podľa neho je možné prispôsobiť sa týmto štrukturálnym problémom, ale je tiež možné, že niektoré krajiny sa nechcú prispôsobiť. No nikde pritom nie je určené, že euroregión musí mať toľko členov, koľko má dnes, pripomenul Buffett.

 

Buffett v rozhovore pre CNBC tiež viedol, že časom budú štáty v eurozóne nútené viac a lepšie koordinovať svoje pracovné právo, fiškálne deficity a ekonomiky. Domnieva sa tiež, že menová únia nemôže pokračovať doterajším spôsobom, keď sa vývoj v členských štátoch tak dramaticky líši.

 

"Nemci nemôžu do nekonečna financovať Grékov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies