Budvar vyhral v Taliansku dôležitý spor o ochrannú známku

NETKY.SK • 8 Október 2013, 15:12 • 2 min
Budvar vyhral v Taliansku dôležitý spor o ochrannú známku

PRAHA - Český pivovar Budějovický Budvar, ktorý vlastní štát, si pripísal na účet asi najdôležitejšie víťazstvo v súdnych sporoch o ochrannú známku s belgickým rivalom Anheuser-Busch InBev (ABI).

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd v Taliansku totiž zakázal belgickej skupine používať značku Budweiser a nariadil jej, aby svoje pivo s týmto označením z talianskeho trhu stiahla. Informovali o tom agentúra AP a český internetový portál IDNES.cz. A zároveň podľa súdneho verdiktu sa Budějovický Budvar môže do Talianska vrátiť a ponúkať svoje produkty s tradičným označením Budweiser Budvar. Riaditeľ českého pivovaru Jiří Boček to označil za veľké víťazstvo a prelomové rozhodnutie. Taliansko je totiž pre pivovary významným trhom s piatou najvyššou spotrebou importovaného piva na svete. "Je to pravdepodobne najtvrdšia prehra spoločnosti ABI vo viac ako 100 rokov trvajúcej vojne o značku," povedal hovorca Budvaru Petr Samec.

Taliansky dovozca piva z Českých Budějovíc sa domnieva, že by to mohlo priniesť zvýšenie predaja po tom, ako súd vyhlásil značku konkurencie za klamlivú a vymazal ju z registra ochranných známok. "Boj o Taliansko bol dlhý a náročný. Odmenou je však prelomové rozhodnutie, v ktorom Najvyšší súd laicky povedané zakazuje zavádzanie spotrebiteľov používaním označenia Budweiser na subjekte, ktorý nemá s Českými Budějovicami nič spoločné " povedal IDNES spoločník právnej kancelárie Čermák a spol. Lukáš Lorenc.

Podľa talianskeho právneho zástupcu Budvaru Stefana de Bosia môže byť rozhodnutie Najvyššieho súdu v krajine precedensom v ďalších známkoprávnych sporoch. "Je to aj všeobecný míľnik vo vnímaní konfliktu medzi tradičnými zemepisnými označeniami a obchodnou činnosťou. Taliansky Najvyšší súd teraz hovorí, že nie je dovolené neoprávnene používať tradičné mená, lebo tým dochádza ku klamaniu zákazníkov. Podľa súdu tak majú  historické mená rovnaké práva na ochranu ako súčasné úradné názvy," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies